Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / A bőr allergiás betegségei

A bőr allergiás betegségei

Az allergia

Az allergia túlérzékenység egy, vagy több anyaggal szemben, az immunrendszer működésének zavara. A beteg védekező rendszere hasonlóan reagál az allergénre, mint egy veszedelmes kórokozóra.
Az allergén olyan anyag, amely az arra érzékeny szervezetben allergiás reakciót vált ki, vagyis az allergia allergének által kiváltott kóros reakció.
A leggyakoribb allergének sokszor élelmiszerek (tojás, hal, eper stb.) vagy pollen, spórák, bizonyos állatok csípésével szervezetünkbe jutó méreganyagok, állatok szőre és a különféle vegyi anyagok.

A bőr allergiás betegségei

A bőr allergiás reakcióit alaptípusokba sorolhatjuk. Ezek közül, főleg gyermekkorban, az ekcéma a leggyakoribb, amely vöröses kiütés és többnyire viszket. Magyarul sömör. Leginkább a kézen, az arcon, a nyakon, valamint a térdhajlatban és az alkar hajlataiban mutatkozik. A kiütést kiváltó allergének vagy a levegőn keresztül, belélegzéssel kerülnek a szervezetbe, vagy közvetlen érintkezéssel jutnak a bőrre, akár kozmetikai termékek használatával is. Kiváltó tényezői: tehéntej, tojás, tejtermékek, hideg idő, száraz levegő, citrusfélék, zöldségek, egyéb élelmiszerek, erős verítékezés, stresszes helyzetek, poratka, pollen, penész, háziállatok szőre, dohányfüst, vegyszerek stb.

A betegség lefolyása hullámzó, tünetekkel járó és tünetmentes időszakok váltják egymást. A negatív lelki tényezők, a stresszhelyzetek ronthatja a beteg állapotát. A betegség nem fertőző, de sajnos kezelni nehéz, gyakran kiújul. A vakarózás és a kidörzsölés tovább ronthatja a bőr tüneteit, ezért meg kell próbálni elkerülni.

Csalánkiütés (URTICARIA)

Vörös vagy fehér, erősen égő, viszkető göbök formájában jelentkezik. A kiütés nagyon gyorsan feltűnhet, esetleg csak egy kis bőrterületen. A göbök nagysága, alakja különböző lehet. A csalánkiütésnek két fajtáját ismerjük.
1. Heveny (akut) csalánkiütés súlyos, de rövid lefolyású reakció.
A bőrön kellemetlen és viszkető pirosodás az allergénnel való találkozás után azonnal kialakul. Ez a fajta csalánkiütés az ételallergia legbiztosabb tünete, melyek néhány órán, rendszerint egy napon belül elmúlnak, majd később kiújulhatnak. Szélsőséges formája, amikor a folyamat a bőr mélyebb rétegében kezdődik és nem annyira a pirosság, mint inkább a duzzanat, a feszítő fájdalom jellemzője. A duzzadástól teljesen deformálódhat például a kéz vagy a láb. Ritkán fordul elő, hogy a gége és környéke is beduzzad. Ez az állapot életveszélyes. Kiváló tényező lehet valamilyen élelmiszer, rovarcsípés, napfény, hideg, meleg, gyógyszer (penicillin, antibiotikum stb.). Hidegallergia esetén víz vagy hideg levegő hatására a beteg bőre csalánkiütéses, ödémás lesz.
2. A krónikus csalánkiütés lassú lefolyású reakció, melynek okát nagyon nehéz megtalálni. Kiválthatják az élelmiszer-adalékok, az alkohol, a gyógyszer – túlérzékenység, krémek és kenőcsök tartósító anyaga stb.
A kontakt dermatitisz is allergiás reakción alapuló bőrgyulladás. Ezt a bőrrel közvetlenül érintkező allergén váltja ki, sokszor felnőtteknél. Jól ismert a fémek (króm, nikkel) kozmetikai iparban és íz anyagokként használt balzsamok allergiás bőrgyulladást okozó hatása. Karóra fémszíja, vagy csatja a csuklón, fülbevaló, nyaklánc, melltartó patentja a bőrt érintve hozhatja létre a jellegzetes reakciót. Ha a csattal érintkező bőrfelületen vörös, hólyagos kiütés jelenik meg, nem nehéz azonosítani az allergént.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Leave a Reply