Az allergiáról

A következőkben az allergiáról lesz szó ami nem más mint az immunrendszer egyfajta túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen
választ nem váltanak ki a szervezet részéről, magyarul egyfajta felesleges üresjárat.

Az allergén olyan anyag, amit a szervezetünk veszélyesnek ismer fel, és rá allergiás reakcióval válaszol.

Az antitestek (például immunglobulin E, azaz IgE antitest): olyan speciális fehérjék, amiket a fehérvérsejtek termelnek, és a vérrel keringenek. Az antitestek felismerik az idegen fehérjéket, mikroorganizmusokat, toxinokat, kötődnek hozzájuk, ezzel semlegesítik őket. Az antitestek az immunrendszer részei.

Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük, ilyenek például a pollen, állati szőrök,
atka, penészspórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, élelmiszerek,
gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek stb.

A tünetek nagymértékben változnak attól függően, hogy milyen szervben történik az allergiás reakció.
Így azok az allergének, melyek levegő által terjednek (mint például a pollen vagy az atkák)
a légutak és a szem szaruhártyájának a gyulladását okozzák.
Ilyen a szénanátha, mely az orrnyálkahártya megvastagodását, orrváladékozást,
tüsszentést, a szem irritációját, könnyezést okoz. Ha az allergén bekerül a tüdőbe,
asztmás tüneteket is okozhat: nehézlégzés, köhögés, sípolás.
Ha az allergén az emésztőrendszerbe kerül a következő tünetek jelentkezhetnek:
hasüregi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás, hasmenés.
A bőrön jelentkező allergiás reakciók, mint az ekcéma vagy bőrpírrel, duzzadással járnak.

Van az allergiának súlyosabb előfordulása mikor is a reakciója a szervezetnek nem pontosan behatárolható
és az egész szervezetre terjed ki, ebben az esetben olyan dózist kap az immunsejtektől a szervezet hogy
kezelés nélkül akár halálhoz is vezethet.

Több eljárás is létezik az allergia kimutatására, de alapvetően két típust különböztetünk meg:
provokációs tesztek és vérvizsgálatok.

Tehát a provokációs tesztek során kis mennyiségű allergénnel vagy allergén-kivonattal
“fertőzik” a szervezetet, általában a bőrt. Érzékeny egyéneknél meghatározott
időn belül helyi reakció jelentkezik. Ez hasonló ahhoz ,amikor oltást kapunk hiszen akkor
is egy gyengített “vírust” kapunk a szervezetünkbe, majd az immunrendszer ennek hatására termeli meg a védőanyagot
és ezt követően kezd gyógyulni a szervezet.

A vérből általában az össz IgE mennyiségét szokták kimutatni. Ez azonban nem mindig
megbízható, mert más betegségekben (parazitás fertőzésekben és bizonyos hematológiai betegségekben)
is megnőhet az IgE szintje. Ezért pontosabb, ha az allergén-specifikus IgE-t mérjük, tehát azokat az
IgE molekulákat, melyek az allergénnel kapcsolatba lépnek.

És végül szeretnék kitérni az allergia kezelésére, itt megkülönböztetünk hagyományos illetve alternatív módot

Hagyományos kezelése

Az allergia kezelésében nagy szerepet játszik a megelőzés ( beszéljünk akár kopaszodásról,vérnyomás problémáról,
cukorbetegségről ezeknél is fontos a megelőzés) ami az allergének kerülését jelenti.
Sikeres oki kezelés az allergiára még nem létezik, de bizonyos esetekben célra vezetett a hiposzenszitivitásos immunterápia.
Ilyenkor a betegnek egyre nagyobb mennyiségű allergént adnak.

Alternatív kezelése

A gyermekkori élelmiszer-allergiák esetében megállapították, hogy szinte kivétel nélkül a Lactobacillus,
az Acidophilus és a Bifidobacteria törzsek lecsökkent számával egyidejű Enterobacteriaceae család túlfejlődése a
kiváltó ok. Bélflórát helyreállító beavatkozásként müzlibe vagy dzsúszhoz adagolt inulinnal az élelmiszer-allergia
megszüntethető. Az inulin legbőségesebb természetes forrása a csicsóka.

Allergiás kórképek (szénanátha, kötőhártya-izgalom, bőrtünetek) esetén hatásosan alkalmazható a testakupunktúra.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tej allergia

A tejallergia az ételallergiák közé sorolható. Kialakulására a csecsemőkorú gyermekek 25 %-nál számítani lehet. Az …

Hozzászólás