Kezdőlap / Otthon és család / Szülők / Közeleg az iskola, ideje ismételni

Közeleg az iskola, ideje ismételni

Ha eddig még nem tették, akkor most már itt az ideje, hogy ismételtessenek iskolás gyermekeikkel. A szakemberek szerint ugyan a szünidei felejtésre szükség van ahhoz, hogy az új dolgokat a gyerekek könnyebben befogadhassák, ám az ismétlés is nélkülözhetetlen, hogy a régi ismereteket egy másik szinten hasznosíthassák, összekapcsolhassák az újonnan tanult információval. Habár a nyári vakáció a kikapcsolódásról és a pihenésről szól, valójában a nebulóknak ilyenkor is van feladatuk, amiket érdemes időben elkezdeni, fokozatosan elvégezni. A kötelező olvasmányok kiolvasása, az olvasónapló készítése a nagyobbaknak, írás, olvasás gyakorlása a kisebbeknek. Erőltetni ugyan nem szabad a tanulást, de ne hagyjuk, hogy az utolsó hetekben zúduljon a gyerekre a rengeteg feladat, megkeserítve ezzel az utolsó pihenésre szánt napokat.
Egy felmérés szerint a diákok átlagosan egy hónapnyi anyagot felejtenek el a nyári szünidő alatt, a rosszabb szociális helyzetben élő gyerekek pedig még ennél is többet veszíthetnek. A felzárkózás a többi tanulóhoz nehéz és hosszabb folyamat. Mint tudjuk, ismétlés a tudás anyja, így mindig szükség van rá, különösen a tanévkezdés közeledtével, hiszen nagyban megkönnyíti a többiekhez történő felzárkózást.
Legfőképp az olvasási készségek fejlesztése nagyon fontos, mivel a jövőben a legtöbb feladat erre építkezik majd, gondoljunk csak a szövegértésre, a szép, választékos és helyes beszédre, vagy a helyesírásra.
Nyár végén is indulnak még táborok, ahol a diákokat felkészítik az iskolakezdésre, s ahol a gyermekek észre sem veszik, hogy játszva, de tanulnak. A magántanárt hagyják a tanítási napokra, inkább szabadidejükben a szülők üljenek le ismételni a számtant, vagy az olvasást a gyerekkel.
A könyvvásárlás alkalmával, nézegessék át együtt az új tankönyveket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Apává válni

Az anya a terhessége első pillanatától kezdve szoros kapcsolatban van gyermekével. Folyamatosan érzi, hogy benne …

Hozzászólás