Kezdőlap / Állatok / Lovak / Big Jack, Radar, Einstein és Thumbelina

Big Jack, Radar, Einstein és Thumbelina

A lovak nagyságában igen nagy méretbeli különbségek lehetnek. A napjainkban élő lovak közül a legnagyobb mérettel egy belga hidegvérű ló rendelkezik, aki Guinness rekordok között is szerepel. Bár a legnagyobb lófajta az angliai shire, mégse e fajtából került ki a világ legnagyobb lova. A nagy termetű lovak kialakulása előzménye a lovag kor volt, amikor a nehéz páncélt viselő lovagoknak olyan lóra volt szükségük, akik elbírták a őket a páncéljukkal együtt, akár egész nap is. A lovag tömege a páncélzattal együtt akár 180 kg-ot is nyomhatott. Ezért olyan lófajtára volt szükség, aki bírta ezt a terhet, nem ijedős, igénytelen. A lovagkor eltűntével ezeket a nagy termetű lovakat nehéz munkára igás lovakként hasznosították. A legnagyobb lófajtájának a marmagassága is elérheti a két métert, súlya meghaladja az 1200 kg-ot. A rekordot tartó belga hidegvérű lónak a neve Radar, a marmagassága 214 cm. 1998-ban Iowában született. Jelenleg Oklahomában él. Mivel a termete ilyen nagy, ezért a napi tápláléka jelentős. Radar naponta kb. 8 kilogramm zabot eszik és a szomját 80 liter vízzel oltja. Radar feje a testéhez viszonyítva kicsi. A nyaka erős és izmos. A teste nagy, csontozata erős, a lábai viszonylag vékonyak. A súlya meghaladja az 1500 kg -ot. Nagyon szeret szerepelni vele ellentétben a 2010-es rekorder Big Jack nem szereti a kamerákat, fényképezni is csak távolról lehet. Big Jack szintén belga hidegvérű, jelenleg 10 éves mén, aki 9 évesen 210.19 cm magas volt (2010-ben). Míg a nagy fajtákat teherhordásra, addig a legkisebbeket kedvenceknek tenyésztették ki.l
Most a legkisebb ló a New Hampshire-ben Einstein, aki 2010-ben született,A most 50 cm magas csődör szülei normális méretű állatok, és megmagyarázhatatlan, hogy miért ilyen kicsi. Einstein egészséges, mini ló, nincs semmi deformitása, a teste nem aránytalan, mint a törpe lovaknak általában. De a Guinness-rekordot nem ő tartja, mivel A rekordok könyve hivatalosan csak négyéves korában ismeri majd el, ha nem nő tovább akkor ő lesz a világ legkisebb csődöre, amire jó esélye van, mert a gazdái szerint már nem nő. Einstein legjobb barátja egy egy bernáthegyi kutya.
A Guinness könyv szerint elismert legkisebb ló a világon a 43 cm magas, alig 3 kg-os Thumbelina nevű törpepóni, aki egy csecsemő súlyával született és ma 27 kilogrammos. E két mini rekorder nem a világ legkisebb lófajtáját, a falabella soraiból került ki. A falabellák marmagassága 70-75 cm.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Shetlandi póni

A Shetlandi póni az egyik legismertebb és legkedveltebb póni, főleg a gyermekek körében. Igen régi …

Hozzászólás