Krka Nemzeti Park

Horvátország leggyönyörűbb területe, Közép-Horvátországban, egy Sibenik nevű várostól tizenhét kilométerre található. Folyója a Krka folyó, amely Horvátország leghosszabb folyója is egyben. Nemzeti park része a Krka folyó legnagyobb részét fedi le. Nagyon népszerű kirándulóhely, hiszen szemet gyönyörködtető természeti környezettel rendelkezik, számos vízeséssel, sziklával, érdekes állat és növényvilággal. Halfajai között több csak ezen a területen fordul elő, továbbá 18 denevér és 222 madárfaj is található itt. Környezetén kívül történelmi emlékek is vannak itt, ókori és középkori épületek. A leghíresebb ezek közül a Visovaci Ferences kolostor. Az épület egy apró szigeten található a nemzeti park területén, hajókirándulásokat szerveznek ide, és egy angol nyelvű kalauzt is kapunk a benti múzeumnézéshez. A folyó és a nemzeti park legszebb része egy Skradin nevű szakasz, a Skradinksi Buk vízesés, amely ásványokból álló sziklákból zúdul le, innen kirándulóhajókat indítanak a vízesésekhez. A vízesés több részből áll, kisebb-nagyobb esések váltogatják egymást. Tizenhét vízesés van itt, 100 méter széles és 400 méter hosszú. Negyvennyolc méter a szintkülönbség a terület legalacsonyabb és legmagasabb pontja között. Ezt Európa legszebb vízeséseként tartják számon a mészkőből állók közül. Továbbhaladva egy kis hídhoz érkezünk, amin átjutva szuvenír boltba, egy bisztróba és egy népművészeti kiállításra érkezünk.
Vízesései közül még híres a Roski vízesés, 27 m magasból zúdul le a víztömeg és 650 m hosszú. A folyóban lehet fürdeni is, de csak az erre kijelölt helyeken.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lássuk a csodás Horvátországot!

Horvátország közép-európa egyik állama,Magyarország déli szomszédja.A két ország 800 éves közös történelemre tekint vissza,hiszen 1102 …

Hozzászólás