Kezdőlap / Pénzügy / Adó / Kutya világ a kutyákra

Kutya világ a kutyákra

Az állatvédelmi törvénytervezett szerint önkormányzati ebadót, más néven ebrendészeti hozzájárulást vezetnének be.
Több állatvédő és menhelyvezető szerint a törvényjavaslatnak rossz oldala is van. Az ebadó újbóli bevezetése bizonyára jelentősen megnöveli majd a kóbor kutyák számát. Sajnos már így is teltházzal működnek a menhelyek, de az ebadó bevezetésével biztosan a duplájára fog nőni az utcára tett állatok száma.
A kutyatartóknak már így is egy része a veszettség elleni kötelező védőoltást se tudja beadatni kutyájának, anyagi okok miatt, így valószínűleg az ebadót se tudja majd kifizetni. Igaz a törvénytervezett tartalmazza azt is, hogy az ebadó alól kivételek azok a kutyák, akik ivartalanítva vannak és mikrochippel vannak ellátva. De újból itt a kérdés, miből?
Sok kis nyugdíjas azért nehezteli az új adónem kivetését, mert egyetlen társuk már csak a kiskutyájuk és az állam még ettől az egyetlen örömforrástól is megfosztaná Őket. A mai gazdasági helyzetben örülnek, ha a kis jövedelműkből a megélhetésük mellet kis kedvencüknek egy-két jó falatot néha napján meg tudnak venni.
Sokak szerint nem az ebadóval van baj, hanem annak rossz időpontban való bevezetésével, ha az emberek jobb anyagi körülmények között élnének, akkor nem lenne baj ezzel az amúgy szükséges adónemmel.
Egyes állatvédők és menhelyen dolgozók szerint a törvény bevezetése után az első időkben nő majd az utcára tett ebek száma, ám azt követően az emberek meggondolják majd, hogy tényleg szükségük van-e kutyára, vagy azt, hogy hány kutyát tudnak tartani, eltartani.
Az ebrendészeti hozzájárulás bevezetése, a törvényalkotók szerint, az állatok megbecsülésének javítása mellett, a felelős állattartásra való nevelést szolgálja.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A válság hatására bekövetkező 2009-10-es adómódosítások

Az összes adóbevételen belül 2010-ben csökkent a jövedelemtípusú adók aránya. Ezt a személyi jövedelemadó jelentős …

Hozzászólás