Kezdőlap / Állatok / Kutya / Melyik kutya számít veszélyesnek?

Melyik kutya számít veszélyesnek?

Vidékfejlesztési Minisztérium benyújtott törvényjavaslata szerint, ezentúl a kutyák veszélességéről nem kizárólag az eb fajtája, hanem egyedi viselkedésének következményeként, alapján ítélkezhet a hatóság.
A kutyák tartási körülményei valamint a gazda hozzáállása is befolyásolhatja a kutya veszélyességét.
1996-ban a Horn kormány ideje alatt, amikor nagyon elszaporodtak a harci kutyák támadásai, a Fidesz javaslatára és a többi párt egyetértésével elfogadták a “kutyának nem nevezhető, genetikailag torz vadállatok megfékezéséről” szóló törvényjavaslatot. A törvénynek a lényege az volt, hogy megtiltotta a törzskönyvezett pitbullok szaporítását és tenyésztését Magyarországon. Sokan kihasználták a jogszabályi hézagokat, ugyanis a jogszabály csak a törzskönyvezett pitbullra és keverékére terjedt ki, a hozzájuk megszólalásig hasonló staffordshire terrierekre nem. Ezáltal a törvényhozók nem a fajta tenyésztését szorították vissza, hanem inkább ezeb ebfajták tenyésztésének ellenőrizhetetlenségét váltották ki. Elérték a jogszabállyal, hogy három-négyezer pitbullpopulációból, a törvény meghozatala után csak mindössze három pitbull fajtakutyát jellentettek be a hatósághoz.
13 év után most elősször változik az állatvédelmi törvény. Az Alkotmánybíróság tavaly szeptember 30-i hatállyal megsemmisítette a veszélyesnek minősített eb tartásáról és a tartás engedélyezésének szabályairól szóló kormányrendeletet, jogszabálytalanságra hivatkozva.
Az európai államok mintájára hazánk is létrehozzott egy fajtalistát, meyl alapján a listán szereplő fajta gazdája csak szájkosárral, nyakörvvel, valamint két méternél rövidebb és nem kihúzható pórázon vezethetné kedvencét. Mivel a jogalkotók szerint semmiképpen nem indokolt egy-egy fajtát betiltani, a kutyatartók tulajdonhoz való jogát korlátozni, ezért a diszkrimináció elkerülése véget lehetőség lenne szakértők által kidolgozott és a vidékfejlesztési miniszter szerint is jóváhagyott vizsgarendszeren való részvételnek, amely teljesítése után felmentést kapnának a gazdák e kötelezettségek alól.
A benyújtott törvényjavaslat az amerikai pitbull terriert, a bandogot, az amerikai staffordshire terriert, a kaukázusi juhászkutyát és a rottweiler minősítené kockázatos fajtának.
Az hogy melyik kutya számít veszélyesnek, teljesen szubjektív szempontok fognak közrejátszani.
A település jegyzője a jövőben a kutyákat nem a fajta alapján, hanem kizárólag a viselkedésének következményeként nyilváníthatja veszélyesnek. A javaslat összfüggésében kiegészülne azzal. hogy a hatóságok elkobozhatják a kutyát, ha az a gazda gondatlansága miatt, az emberek testi épségét veszélyezteti.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kutyával szabadságon

Ha hosszabb időre elutazunk kedvencünkkel, állítsunk össze számára egy kis úti felszerelést. Csomagoljunk be egy …

Hozzászólás