Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Kutyaszőr allergia

Kutyaszőr allergia

Kutyaszőr allergia esetén a szervezet allergiás reakcióit a háziállat szőre váltja ki. Ez a fajta allergia nem gyógyítható, de kezelhető. Fontos, hogy mindennap takarítsunk ott, ahol kutya és kutyaszőrre allergiás ember él egy környezetben. Ezáltal csökkenthetjük az allergének mennyiségét, ezáltal a az allergiás reakciót mértékét is.
Bár nevében ez a fajta allergia arra utal, hogy csak kutyaszőr okozhatja, több más háziállat is kiválthatja. Legtöbbször a kutya illetve a macska szőr, de lovak, hörcsögök, tengerimalacok szőre is lehet kiváltó ok. Bizonyos állatoknál nem maga a szőr, hanem a faggyúmirigyek váladéka, a nyál, a vizelet vagy a széklet okozza a szőrre ráragadva. Ezek finom, porszerű rétegként fedik a szőrt és a levegőbe kerülve fejtik ki kellemetlen hatásukat.
A kutyaszőr allergia tünete lehet a szénanátha, tüdőasztma, csalánkiütés, de kiújulhat a veleszületett ekcéma is.
Megelőzésének legjobb, leghatásosabb módja az állat eltávolítása lenne, de a mindennapos takarítás is csökkenti az allergén mennyiségét. A szőrök és azok maradványai hónapokig kimutathatóak a szőnyegben és a padló réseiben.
Mivel egy olyan allergiás betegségről van szó, mely nem gyógyítható, csak kezelhető, ezért kialakulásától kezdve nagy figyelmet kell rá fordítani, illetve kisgyermekkortól oda kell figyelni a megelőzésére. A megelőzés történhet folyamatos takarítással, de azzal is sokat tehetünk, ha a kutyát, macskát nem engedjük be a lakásba. Némi szőr persze így is bejut, de mégsem akkora mennyiség, mintha bent lakna a háziállat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás