Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Zene / Lajkó Félix: A bokorból

Lajkó Félix: A bokorból

Lajkó Félix 1974. december 17-én született Topolyán, a Vajdaságban. Első hangszere tíz éves korában a citera volt, de a hegedűt már az általános iskolában megszerette.

„A zeném alapját a hangszerem érzékenysége és sokszínűsége adja. Nem játszom semmilyen új stílusú muzsikát, csak járom a magam útját, improvizálok és zenét komponálok. Nem teszek különbséget zenei stílusok és irányzatok között; játszok népzenét, klasszikus muzsikát, rockot, bluest, jazzt és improvizatív dallamokat.” – nyilatkozta egyszer a művész.

Sok neves előadóval dolgozott már együtt az elmúlt években, 2006 óta azonban legtöbbet Brasnyó Antal brácsás kíséri, akivel – hogy egy képtelen szóképpel éljek – páratlan virtuóz párost alkotnak. Lajkó Félix több magyar játékfilmben szerepelt. A főszerepet is elvállata Mundruczó Kornél „Delta” című filmjében, amelynek zenéjét ő szerezte és játszotta. A film 2008-ban a Magyar Filmszemlén a legjobb filmzene díját nyerte el.

„A bokorból” című albumán található felvételek rendhagyó módon a palicsi erdőben készültek 2008. őszén, melyen minden dal Lajkó Félix szerzeménye. Az album hangulatában egyfajta visszakanyarodás a korai szerzeményekhez, de mégis egy természetes és ösztönös alkotás. A többségükben visszafogott, magával ragadó és elgondolkodtató szerzemények, ahogy az Lajkóra mindig is jellemző volt, de megtalálhatók a vadabb, elsöprő dalok is. Ez a kettősség és lüktetés, mely a természet erejét és lágyságát idézi.

Lajkó Félix megmutatja, hogy továbbra is egy hihetetlenül ösztönös művész. Aki kedveli stílusát és virtuóz játékát ebben az albumban bizonyosan nem fog csalódni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kispál és a borz

1987-ben alakult Pécsett, alternatív rockegyüttes. 2010-ben búcsút mondott a nagyközönségnek sok-sok év zenélés után. De …

Hozzászólás