Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Művészek / Lakner Artúrról, a gyermekek hőséről

Lakner Artúrról, a gyermekek hőséről

Lakner Artúrról mindenkinek
Lakner Artúr Zólyomban született 1893. április 7-én, Németországban tűnt el, 1944-ben. Volt filmdramaturg, író és színházigazgató, de 1919. és ’24. között a Corvin Filmgyár gyártelepét is vezette, készített némafilmekhez feliratokat. Majd a Royal Filmszínházakhoz került, mint művelődési igazgató, itt munkálkodott 1925. és 1937 között, majd Lakner Filmservice néven reklámvállalatot alapított. 1926-tól dolgozott a Royal Apollóban, ’29-től az Új Színházban, de részese volt a Vígszínház sikereinek is. Miután megalapította a Lakner bácsi Gyermekszínházát a Goldmark teremben tartott előadásokat, a repertoárban szerepeltek gyermek operettek, mesejátékok és gyerekkabarék kerültek színre. Számos színművész innen indult, itt ismerte meg a színpadot, a hivatást és ezt az életet. Lakner jó pedagógiai érzékkel rendelkezett, a játszó- és a néző gyerekek szeretetéből erőt merítve végezte hivatását. Legnagyobb művéből, az Édes mostohából film is készült, 1935-ben. Drámái a Füllentő Péter, Királyok kincse, Csipkerózsika. Könyv formájában is megjelent az Édes mostoha.
Országunk lakosai között, aligha van olyan, aki nem ismeri az Édes mostoha című történetet, mely talán egyik legmeghatározóbb könyve. Először a mostohák sötét árnya marad meg, majd amikor „felnőtt fejjel” veszi kézbe az ember más érzelmeket kelt teljesen. Felhívja figyelmünket a gyermekek ártatlanságára és hiszékenységére, diszkréten, de figyelmeztet, hogy mit mondjunk a gyermeknek. Örök tanulság: Anyának lenni az élet legnagyobb ajándéka.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Domján Edit

Mindenki Edite 1932. december 25-én született Budapesten, egyszerű család gyermekeként. Anyagi körülményeik szűkösek voltak, nehezen …

Leave a Reply