Kezdőlap / Otthon és család / Lávalámpa – az otthon dísze

Lávalámpa – az otthon dísze

A lávalámpa egy olyan dekorációs eszköz, ami a nevében szereplő „lámpa” szó ellenére világításra a legkevésbé sem alkalmas. Az eredeti lávalámpát egy angol úriember, Edward Craven Walker találta fel, még az 1960-as években. Találmányát „csillaglámpa” (Astrolight) névre keresztelte és egy 1965-ös hamburgi vásáron mutatta be. Azóta sokat fejlődött és számos cég, különböző név alatt forgalmazzák, mint lakberendezései eszközt.
Sokféle színkombinációban és változatos formában készítik őket, de ami közös bennük, hogy az olvadt viaszbuborékok véletlenszerű áramlása egy lávafolyam illúzióját kelti.
Egy lávalámpának alapvetően 3 fontos része van: egy alap, amiben fényhatást és hőközlést biztosító izzó van elhelyezve; egy színes vagy átlátszó folyadékkal teli középső rész, és egy fém lezáró kúp van a tetején, pusztán esztétikai szempontból. Működésének alapja, hogy hő hatására az anyagok különböző mértékben tágulnak és a sűrűségük is eltérően változik.
A lámpa működését a környezet hőmérséklete is befolyásolja: nyáron több és kisebb buborékok keletkeznek, télen pedig kevesebb és nagyobb. A viaszbuborékok keletkezése és áramlása nélkülöz minden logikát, teljesen véletlenszerű. Mivel a készülékben alulról folyamatosan hőt közölnek, a hőáramlás útján a benne lévő olvadó viaszból buborékok szakadnak le, amik az üveghenger teteje felé igyekezne. Amint a csúcsához érnek, csökken a hőmérsékletük (mivel távolabb kerülnek a hőforrástól) és a sűrűségük ismét nagyobb lesz, mint a hordozó közegé, ennek következtében a buborékok ismét leszállnak az üvegkúp aljára, majd folyamat újra és újra megismétlődik.
Bizony, mint szinte mindennek, ennek is vannak hátrányai. A megfelelő működéshez hosszú órákat (2-3-at) kell várni, ugyanis ennyi idő kell, hogy kellően felmelegedjen. És ha egyszer felmelegedett, akár a 60 °C-t is elérheti, ezért csak óvatosan tapogassuk, nehogy égési sérüléseket okozzon! Ha túl sokáig hagyjuk bekapcsolva, annyira átforrósodik, hogy az összes viaszbuborék felgyülemlik a tetejébe és nem mozognak tovább – ilyenkor érdemes kikapcsolni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisiskolás gondolkodása

Az iskolába kerülő gyermek gondolkodása még rendkívül bizonytalan, nagyon könnyen összezavarodik és eltéríthető. Nem képes …

Hozzászólás