Kezdőlap / Állatok / Rágcsálók / Dzsungáriai törpehörcsög

Dzsungáriai törpehörcsög

Ez az apró termetű háziállat a rágcsálók, azon belül a hörcsögök családjába tartozik. Méretük nagyon kicsi, 6-11 centiméteresek, és legfeljebb 50 grammot nyomnak. Általában 1-2 évig élnek, ha megfelelően vannak tartva, és nem kapnak el semmilyen betegséget. Sajnos a nőstény egyedeknél gyakori a daganat kialakulása.
Tartásuk nem igényel sok extrát. Szükségünk van hozzá egy terráriumra, vagy ketrecre, aminek az alját forgáccsal kell kibélelni. Kell neki egy házikó, ahova elvonulhat aludni. Ezt ki lehet bélelni vattával, hogy ne fázzon. Számukra az ideális hőmérséklet 20-25 fok, de tűző napnak se tegyük ki őket, és télen se legyenek 15 foknál alacsonyabb hőmérsékletű helyiségben. Mindenképpen kell neki egy etetőtál, amiből lakmározhat. A kisállat boltokban kapható hörcsögöknek készült magkeverék ideális számukra. Ezen kívül adjunk nekik gyümölcsöket (alma, körte, barack stb), zöldségeket (répa, saláta, uborka). Nagyon szeretik a magvakat, például a napraforgó magot, de szívesen pusztítják a diót is. Különlegesebb dolgokkal is próbálkozhatunk nálunk, mert akad olyan, amelyik szereti a tejfölt, a sajtot, joghurtot. Neki is fontos a folyadékbevitel, ezért a ketrecbe kell tenni egy kis itatót. A legpraktikusabb a ketrec oldalára felszerelhető golyós önitató. Mivel folyamatosan koptatnia kell a fogát, vegyünk neki külön erre a célra szolgáló fogkoptató követ, de akár a száraz kenyér is megteszi. A lakhelyét úgy rendezzük be, hogy ne unatkozzon. Vehetünk neki egy futókereket, amiben kedvére szaladgálhat. Betehetünk neki 1-2 wc papír gurigát, abban szívesen időzik, vagy előszeretettel rágcsálja.
Általában nyugodt állat, csak akkor harap, ha nem tiszta kézzel nyúlunk hozzá, hanem megérzi rajta valamilyen étel illatát. Szeretik a törődést, a simogatást, és tűrik, ha játszunk velük. Játék közben azonban igyekezzünk a talajközelben maradni, mivel ők nem érzékelik a magasságot, így könnyen leesnének egy asztalról, vagy akárhonnan, ami akár a vesztét is okozhatja. Szóval ne hagyjuk magára, ha ketrecen kívül tartózkodik.
A hörcsögtartáshoz szükséges kellékek mind beszerezhetők egy kisállat kereskedésben.
Ez az aranyos kis állatka hamar a család kedvencévé válhat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Néhány fontos dolog, mielőtt hazavinnénk a nyuszit

A nyuszik általában húsvétkor jönnek be a köztudatba, a legtöbb ember csak a „húsvéti nyuszit” …

Hozzászólás