Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Létezik – Az alkohol allergia

Létezik – Az alkohol allergia

Az alkohol allergia nem kitaláció, hanem létező betegség. Nem túl gyakori, kis százalékban fordul elő hazánkban, de ennek ellenére létező problémáról van szó.
Nemcsak az alkoholos italok hanem, az alkohol nem megfelelő lebontása is okozhat problémát.

Ezek az italok további alkotóelemeket is tartalmaznak az etanolon kívül, melyek valódi allergiás tüneteket válthatnak ki. Alkoholfogyasztás után megjelenhetnek kisebb kiütések a bőrön, ez az első jel. Hasonló más allergiás reakciókhoz, amikor a szervezet túlérzékenységet mutat bizonyos anyagokkal szemben. Leggyakrabban a vörösbor okoz allergiás tünetek, mint például légzési nehézség, hányás, bőrpír vagy kiütések. Néhány beteg allergiás, anafilaxiás sokkot is elszenvedhet. Az asztmás betegeknél gyakrabban fordul elő az a panasz, hogy a bor súlyosbítja a tüneteiket. Mindemellett vigyázni kell bizonyos gyógyszerekkel, például az antidepresszánsokkal és az allergéneket tartalmazó italokkal és élelmiszerekkel, mert ezek együttes fogyasztásakor az allergiás hatás felerősödhet.

Mások szervezete érzékenyebben válaszol az italok valamely alkotó elemére az árpára, komlóra, a szőlőszemekre, élesztőre, vagy egyéb adalékanyagokra. Vigyázzunk, mert alkoholt nemcsak az szeszes italok tartalmazhatnak, üdítőkben, koktélokban és köptetőkben is megtalálható.
Az estek többségében az emberek inkább valamely adalékanyagra reagálnak érzékenyebben, de az etanol önmagában is veszélyes allergén kiemelkedően magas hisztamin tartalma miatt. A hisztamint tartalmazó szeszes italok orrfolyást, tüsszögést, hasi fájdalmat és fejfájást okozhat.
A legjobb stratégia, az allergiás panaszok kikerülésére az, ha nem fogyasztunk alkohol tartalmú italokat.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás