Kezdőlap / Internetes üzlet / Facebook / Like, avagy kedvelni valamit a modern világban

Like, avagy kedvelni valamit a modern világban

A hétköznapi életben, ha azt szeretnénk kifejezni, hogy valami tetszik nekünk, akkor annak hangot adunk, és egyértelműen kimondjuk, hogy „ez milyen jó, nagyon tetszik”, vagy más megfogalmazásban, de verbális módon elmondjuk a véleményünket. Hogy zajlik ez a mai modern, facebook és egyéb közösségi oldal centrikus világban?
Egy gombnyomással. Egy klikkelés a Like feliratú gombra, és máris mindenki tudja, hogy tetszik neked az adott dolog. Ez a kifejezésmód a facebook sajátosságává vált, és ma már nem csak a facebook felhasználók, de azok is tudják, mit jelent „lájkolni” valamit, akik nem is regisztráltak az oldalra.
Az a felhasználó, aki magyar nyelvűre állítja a rendszer, „Tetszik” feliratú gombot lát. Angol nyelv esetén „Like” gombocska jelenik meg. De a jelentése ugyanaz. Kedvelni valamit. Legyen az egy újonnan feltöltött kép, egy egész fényképalbum, egy üzenőfali megjegyzés, egy komment, egy kilinkelt youtube videó, egy megosztott vicc, vagy bármi egyéb, amit az emberek a világ elé szoktak tárni.
Ebben az elektronikus világban elég ennyi: egy gombnyomás, és tudathatod bárkivel, hogy mi tetszik neked, nem kell szavakkal kifejezned. Egy egyetemes kifejezésmóddá vált, amit definiálni sem kell, mégis mindenki tudja, hogy mi a funkciója, mire jó, mit jelent. Ha valaki kedvelte bármilyen bejegyzésünket, képünket, vagy bármit, arról mi értesítést formájában (is) tudomást szerzünk.
A like-ot vissza is lehet vonni. Amit egyszer „kedveltünk”, egy újabb kattintással semmissé tehetjük, ha a „tetszik” gomb helyén megjelenő „Nem tetszik” feliratra kattintunk.
„Lájkot” kapni mindenki szeret. És ahogy a közismertté vált szólánc tükrözi, bármit beindíthat: bökésből, lájk lesz, lájkból hozzászólás, hozzászólásból ismerkedés, ismerkedésből chat, chatből msn, msnből smsezés, smsezésből találkozás, és a sort mindenki folytathatja magában, a saját fantáziája szerint.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Facebook megújulása

Először Új-Zélandon kezdték el azt átállást a múlt éjszaka, és egyelőre nem lehet tudni, milyen …

Leave a Reply