Loch Ness rejtélye

A Skócia északi részén fekvő Loch Ness tóban állítólag egy szörny él, ám a környékbeliek által csak Nessie-nek becézett lény létezését eddig még senki sem tudta hitelt érdemlően bizonyítani.
A tó kb. 10 000 évvel ezelőtt keletkezett. A tó két végén található sziklák életkora között akár 200 millió év is lehet a különbség. A környék szeizmikusan még aktív terület, évszázadonként 3-4 nagyobb rengést jegyeznek fel errefelé. Dombos, nedves vidék a terület, a tavat hat folyó táplálja.
A tudósok szerint akármilyen nagy is a tó, ahhoz mégiscsak kicsi, hogy egy esetleges szörny évszázadokig biztonságban meghúzódhasson benne. Ráadásul az efféle őskori állatok elméletileg a délebbre helyezkedő, melegebb vizű helyeket kedvelték.
Az első észlelés egy ír szerzetes nevéhez fűződik, aki a 6. században megmentette egy ember életét a rá támadó szörnytől.
Nessie modern történetének kezdete 1933-ra datálható, amikor egy házaspár különös lényt látott a víz felszínén. 1934-ben felvétel is készült a szörny kibukkanó fejéről, ám a fotó olyan rossz minőségű, hogy nem számít komoly bizonyítéknak. Egy cirkusz akkoriban 20 ezer fontot ajánlott fel a szörny kézrekerítőjének, ám Nessie továbbra is szabadon maradt. Feltételezések szerint a tó lakója, amennyiben valóban létezik, egy plezioszaurusz lehet, ami a dinoszauruszok és a vízi állatok egy változata. Hossza akár a 12-15 métert is elérheti, ám ez csak akkor derül ki, ha valamikor tényleg előkerül maga az állat, vagy legalábbis annak a teteme.
Sokan kizárólag turistacsalogató fogásnak tekintik a legendát, ám valljuk be, kétségtelenül hatékony módszer, hiszen aki Nagy Britanniában a Loch Ness tó környékén megfordul, biztosak lehetünk benne, hogy időt szentel a tó megtekintésére. Ha Nessie-t nem is pillantja meg, de a környék szépsége bizonyára magával ragadja majd és visszatérésre csábítja.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Utazzunk Izraelbe!

Talán nincs a földnek még egy pontja, amit évezredeken át oly sok ember látogatott volna …

Leave a Reply