A Viktória-vízesés

Az afrikai kontinens negyedik legnagyobb folyóján, a Zambézin alakult ki a festői szépségű Viktória-vízesés. Egy 1670 méter hosszú és 108 méter mély szurdokba hullik bele Zambia és Zimbabwe határán, nemegyszer 500 méteres párafüggönyt létrehozva.
A romantikus látványt számtalan szivárvány teszi teljessé. A bennszülöttek „Mennydörgő füstnek” nevezték el a félelmetes vízesést, amely a ma általánosan ismert nevét a 19. században kapta. A híres felfedező, a brit David Livingstone volt az első európai ember, aki 1855-ben meglátta a csodálatos természeti képződményt, s egyből el is nevezte Viktória királynőről.
A vízesés kialakulása 150 millió évvel ezelőttre tehet. Vízhozama évszakonként változik, így aki látni akarja a vízesést a maga teljes pompájában, nem mindegy, hogy mikor látogat el Zambiába vagy Zimbabwébe. Novemberre ugyanis a zambiai oldalon a folyó kiszárad, ekkor alig 20 ezer köbméternyi víz hullik percenként a szurdokba. A csúcsidőben ez az adat nagyságrendekkel magasabb, s eléri a félelmetes, percenkénti 500 ezer köbméteres mennyiséget is.
Nem teljesen összefüggő zuhatagról van egyébként szó, a Viktória-vízesést ugyanis 5 nagyobb szakaszra szokták osztani, külön névvel is ellátva azokat.
A vízesés környékén nemzeti park terül el, melyet az UNESCO-világörökség részeként tekinthetnek meg a világ minden tájáról ide sereglő turisták.
A terület számos mozgási lehetőséget is kínál az extrém sportok kedvelőinek. A vízesés lábánál raftingolhatunk, vagy a szakadék felett található hídról bungee jumpingra is van lehetőség.
A vízeséshez közeledve már kilométeres távolságból látható az a vízfüggöny, mely belengi az egész környéket, odaérkezvén pedig hatalmas robajjal zúdul alá a víz a szurdokba. A látogatók számára esőkabát viselése rendkívül hasznos. Ezt a kis kellemetlenséget azonban az életre szóló látvány egy pillanat alatt feledteti.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Utazzunk Izraelbe!

Talán nincs a földnek még egy pontja, amit évezredeken át oly sok ember látogatott volna …

Leave a Reply