Kezdőlap / Állatok / Lovak / Lovastusa – a lovas sportok királya

Lovastusa – a lovas sportok királya

A lovastusa, vagy másik nevén military egy összetett, háromnapos verseny, ami a díjugratás és díjlovaglás mellett szintén olimpia szakág. Az ebben a szakágban való versenyzés lótól és lovastól is sokoldalú, jó kiképzést igényel, mert tartalmaz díjugratás, díjlovaglást és egy egyedi versenyszámot, a tereppályát, ahol sok természetes akadályt kell leküzdenie a párosnak.
A military versenyek mindig háromnaposak, minden napra egy versenyszám jut. Az első napon egy díjlovagló programot kell bemutatni, melyet ugyanúgy, mint a díjlovaglásnál, bírók pontoznak. A pontokat hibapontokká alakítják át, így az első nap az a legeredményesebb, aki a legkevesebb hibapontot szerezte. A második napon a tereppályán való végiglovaglás következik. A pálya hosszúsága változó, 1350-7400 méterig terjedhet. A pályán sok-sok természetes akadály foglal helyet, mint például farönkök, sövények, vizesárkok és érdekesebbnél érdekesebb építmények. Ezen akadályok nem verhetőek le, így ha a ló rosszul ugrott el akár fel is bukhat. A tereppálya teljesítése alatt hibapont jár az alapidő túllépésért, az ellenszegülésért, kizárás pedig a négyszeri ellenszegülésért, lóról esésért. A harmadik napon díjugratás következik, melynek elbírálása teljesen megegyezik a díjugrató versenyekével. Hibapont jár az akadályok leverésért, az idő túllépésért és az ellenszegülésért, míg kizárás a lóról esésért, háromszori ellenszegülésért.
A versenyt az a páros nyeri meg, akik a három nap alatt összesítve a legkevesebb hibapontot gyűjtötték össze, valamint megfeleltek az egészségügyi vizsgálatoknak is.
A lovastusára alkalmas ló nagyon sokoldalú: egyfelől remekül ugrik és kitartóan képes vágtázni, szívós, gyors, erős láb és pataszerkezete van, jól izmolt, bátor, de mindig engedelmes és együttműködő. A military lovasnak pedig rendelkeznie kell a díjlovaglás és a díjugratás bő ismeretével, kitartóak és jó a fizikai állapotuk. Mivel a lovastusa lótól és lovastól is rengeteg ismeretet és sok jó tulajdonságot kíván meg, méltán nevezik a lovas sportok királyának.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Big Jack, Radar, Einstein és Thumbelina

A lovak nagyságában igen nagy méretbeli különbségek lehetnek. A napjainkban élő lovak közül a legnagyobb …

Hozzászólás