Kezdőlap / Egészség és fitness / Magas vérnyomás / Magas vérnyomás népbetegség?

Magas vérnyomás népbetegség?

Sajnos mára már igen. A magas vérnyomás betegség Magyarországon évről-évre növekvő tendenciát mutat, s a felnőtt lakosság mintegy 20-25% százalékát érinti. De a 60 év feletti korosztálynál ez az arány akár az 50%-ot is elérheti. Mi több a fiatalok körében is egyre több a betegségben szenvedők száma.

Kialakulása
Pontos oka nem ismert, de az alábbi tényezők nagymértékben közrejátszanak a kialakulásában:

  • elhízás
  • mozgásszegény életmód
  • stressz hatások
  • öröklési hajlam
  • túlzott só fogyasztás

Mik az általános tünetek?
Az esetek nagy részében a magas vérnyomás nem okoz észlelhető tüneteket, de néhány aggasztó jel akár a betegség kialakulására is utalhat. Ha olyan tünetek, vagy tünet együttesek jelentkeznek, mint például gyakori szédülés, fejfájás esetleg orrvérzés, látászavar, érdemes mielőbb szakorvosi kivizsgálást kérni, mert a betegség is állhat a háttérben. Ne legyünk felelőtlenek, vegyük komolyan a jeleket.

Mi is a normális vérnyomás?
Számos oldalon különféle értékekkel találkozhatunk a 115/75 – 135/85 Hgmm értékig bezárólag. Egyben azonban mindenhol egyetértenek, hogy a normál érték 140/90 Hgmm-t nem haladhatja meg. Az e feletti vérnyomás eredmény már magasnak számít.

Hogyan mérjünk vérnyomást?
A vérnyomás mérését nyugodt, pihent állapotban célszerű végezni ülve, bal karunkat szív magasságban tartva és lazán megtámasztva. Érdemes rövid időn belül 2-3 mérést is végezni a pontosabb eredmény eléréséhez.

A hipertónia kezelése:
Természetesen elsődleges a gyógyszeres kezelés, de emellett nagyon fontos szerepet kap az életmód és a táplálkozási szokások tudatos megváltoztatása. A rendszeres testmozgás és a káros szenvedélyek, mint például a dohányzás, kávézás és alkoholfogyasztás mellőzése valamint a nátriumtartalmú ételek csökkentése nagymértékben hozzájárul egészségünk megőrzéséhez és vérnyomásunk szinten tartásához.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csökkentsük a vérnyomást egészséges életmóddal!

A magas vérnyomás alattomos betegség, amit sokan nem kezelnek problémaként és nem foglakoznak vele kellően. …

Leave a Reply