Kezdőlap / Társadalom / Történelem / Magyarország háborús áldozatai

Magyarország háborús áldozatai

A Monarchia a háború alatt 8 millió embert állított fegyverbe, ebből 3,8 milliót a Magyar Királyság területéről. A közel egymillió halott, másfél millió hadifogoly, kétmillió rokkant és sebesült aránytalanul nagy része került ki a magyarországi lakosságból. Különösen súlyos veszteségeket szenvedett az ország az orosz és olasz frontokon: Galíciában, a doberdói karszt-fennsíkon és az Isonzo folyónál. A Monarchia teljesítőképességét meghaladó évi 70 milliárd korona hadikiadásból Magyarország 25 milliárdot fedezett.
Doberdo (részletek egykori naplófeljegyzésekből)
„Az első pihenő 1915. szeptember 22-én kezdődött. Az emberek teljesen ki vannak merülve és le vannak rongyolódva. Ötnapi állásharc alatt 14 halott, 154 sebesült, 80 beteget és 8 eltűntet vesztett a zászlóaljunk. Időjárás: éjszaka orkánszerű szél, nappal forróság, amely szinte tűrhetetlen a sziklák között. A táborhely sem alkalmas arra, hogy a legénység a nagy fáradalmakat kipihenje. A terep köves és meredek, gyengén fenyővel borítva. Sátor verésére is alkalmatlan. A vizet a háromnegyed órányira lévő völgyből kell szállítani. Ellenséges repülőgépek a nap minden szakában csapatostól jelennek meg a táborhely felett. Délután különösen merészek, szokatlanul alacsonyra ereszkednek le… Mindenütt repülő-figyelő őrsök állnak, és a mozgás azonnal megszűnik, mihelyt az őr a sípjelzést leadja. Saját repülőink sem veszik fel velük a harcot, és ritkán jelentkeznek. A légiharc legtöbbször a túlerőben levő ellenségre nézve végződött előnnyel.”
„A különböző kiterjedésű és mélységű, rendszerint kerek vagy ovális mélyedések a nyugati oldalon szerencsénkre csaknem kivétel nélkül meredekek, voltak. Így aránylag kevés munkával a szikla alá tudtunk jutni, itt védve voltunk az ágyútűz ellen. Az árkádokat állandóan mélyítettük, így születtek meg a később oly nagy szerepet játszott kavernák.”

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Temetkezés Pazirikben

Az Altaj-hegység sziklái számtalan, a környéken élő nomád lovas nép sírját rejti. Pazirik városa a …

Leave a Reply