Mecseki séta

Pécshez elválaszthatatlanul hozzátartozik a mögötte észak felől húzódó Mecsek,amelynek lejtőire a város utcái magasan felkúsznak. A kanyargós Hunyadi János út vezet fel a mecseki üdülő- és kirándulóközpontba. Pécs a „Mecsek kapuja”, nemcsak a városhoz közvetlenül tartozó közel-mecseki tájé, hanem az egész hegység távolabbi célpontjai felé is innen indulnak a jelzett turistautak. A Mecsekre vezető szerpentin egyik kanyarulatában tűnik szemünk elé egy emlékmű (Makrisz Agamemnon alkotása). .Szép kilátás nyílik a városra- mellette autóparkolót találunk.
A pécsi Mecsek legismertebb üdülőintézménye a Hotel Kikelet, teraszáról elbűvölő kilátás nyílik Pécsre és környezetére.
A közeli francia emlék a napóleoni háborúk során sebesülten Pécsre került, itt meghalt francia katonák emlékét hirdeti (1908-ban állították fel), közelében működik a Fenyves Szálló. A Mecseki állatkert és vidámpark főleg a fiataloknak szórakozást nyújtó létesítményei a Mandulástól a Dömörkapu felé vezető út mellett találhatók. Gyakran látogatott célpontja a pécsi Mecseknek a Dömörkapu, és a közelében a Flóra-pihenő. Igen szép kilátás a Pécs környéki bányavidékre.
A Dömörkapu egyébként a környék turisztikai kiindulóállomása, több turistaút indul innen, illetve keresztezi egymást. Az Állatkert és Dömörkapu között ágazik el az az út, amely a Misina-tetőre vezet. Az ott álló televíziós torony kilátóerkélyéről párját ritkító körpanoráma tárul elénk.
A tv-torony mellett található a Misina étterem.
A közelebbi célpontok közül egyike a legkedveltebbeknek a Tettye (neve török tekke, kolostor szóból ered): a mohácsi vész előtti pécsi püspök, Szatmári György XVI. századi palotájának romjai mellől közeli, mégis tágas változatos szépségű képben tárul fel Pécs belvárosa.
Rövid sétával közelíthető meg Tettyéről Pécs egyik legrégebbi, már előbb említett műemlék épülete, a domboldalon álló festői elhelyezkedésű Mindenszentek temploma

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Leave a Reply