Kezdőlap / Meditáció / Meditáció- segíthet ellazulni?

Meditáció- segíthet ellazulni?

Ugye milyen jól esik az embernek, ha néha kicsit lazíthat, messzire mehet a hétköznapok rohanó világától, a stressztől, kicsit elmenekülhet a problémák elől. De létezik-e más módszer a kikapcsolódásra és a feltöltődésre, mint az utazás, a shoppingolás, a wellness és egyéb költséges módszerek? A válasz igen! Ha találkoztak már a meditáció fogalmával, már is megtalálták a megoldást arra, hogyan vonuljanak el egy picit a mindennapoktól, hogy nyugalomra leljenek, ami a későbbiekben erőt adhat önöknek a folytatáshoz. Képzeljük csak el,ahogyan egy szép, tiszta szobában ülünk a számunkra legkényelmesebb pózban, lótusz ülésben, miközben semmi másra nem figyelünk, csak is kizárólag saját magunkra. Nincsenek gondok, megoldandó, feszítő problémák. Csak ülünk és várjuk, hogy érzéseink, gondolataink a helyükre kerüljenek, s ezáltal felszabaduljunk kicsit.
Keressük meg a számunkra legmegfelelőbb mantránkat, mely lehet akár egy kellemes szépen csengő szó, vagy egyetlen hang is, s kezdjük el folyamatosan, de lassan mormolni magunkban, előtte azonban vegyünk egy nagy levegőt, lélegezzünk mélyen, várjuk meg, míg testünk teljesen ellazul, izmaink görcsei feloldódnak, s csak ezt követően kezdjük mantránkat mondogatni. Nem kell siettetni, a kívánt hatás hamarosan megérkezik. Nyugodtan várjuk ki, amíg megjönnek az első gondolatok, amíg átéljük az első érzéseket, melyek mantránk hatására keletkeztek. Alaposan figyeljünk ezekre, próbáljuk megjegyezni őket, tároljuk el szívünkben és agyunkban egyaránt, hogy bármikor elővehessük őket egy kis lazítás céljából!
Zárjunk ki minden olyan gondolatot, mely munkánkkal, mindennapi problémáinkkal kapcsolatos! Csak magunkra figyeljünk és hagyjuk, hogy a megnyugtató érzések átjárják testünket és elménket egyaránt! A hatás fokozása érdekében használhatunk illatos füstölőket vagy hallgathatunk csodás zenei dallamokat, melyek kifejezetten az ellazulás, a megnyugvás elérését szolgálják.
Ha képesek vagyunk időt szakítani ezekre a kellemes behatásokra, garantáltan elérjük egyensúlyi állapotunkat testünk és lelkünk szempontjából is. Ne sajnáljuk magunktól ezt az élményt, ne féljünk megadni magunknak a lehetőséget arra, hogy relaxáljunk és elfeledkezzünk a gondjainkról. Nem lesz hiábavaló próbálkozásunk, még a kezdőknek is sikerül perceken belül elérni a tökéletes állapotot, ami után úgy érezzük magunkat, mintha egy órás energetizáló masszázson vettünk volna részt.
Nem csak saját, de családunk, barátaink érdekében is érdemes ezt a gyakorlatot hetente elvégezni, hiszen türelmesebbekké válhatunk, kevésbé leszünk érzékenyek a mindennapos stresszre, s ez által másokra is lesz lehetőségünk odafigyelni, olyanokra, akik a legfontosabbak számunkra.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A meditáció nem imádság

A meditáló elme csöndes. Ez nem olyan csend, amilyet a gondolkodás elképzel; nem a békés …

Hozzászólás