Kezdőlap / Testépítés / Testalkat típusok

Testalkat típusok

Mielőtt belefognánk a testépítésbe – vagy bármilyen más sportot elkezdenénk – fontos, hogy megismerjük a testünk, szervezetünk, illetve azt, hogy milyen típusba sorolhatóak vagyunk. Alapvetően négyféle testalkati típust különböztetünk meg, melyek természetesen nem különböznek mereven egymástól, inkább csak azt mondhatjuk ki, hogy az emberek többsége átmenetet képez egyik típusból a másikba.
1. A piknikus típus jellegzetessége a nagy fej, mellkas és has, a rövid nyak, a kerek vállak és a közepes testmagasság, hajlamos a hízásra.
2. a leptosóm típus ismertetőjele a vékony és hosszú nyak, a keskeny vállak, a hosszú és keskeny mellkas, beesett és lapos has, gyengén fejlett izomzat és zsírpárna.
3. Az átlagos típus méretei átlagosak, arányosak, ez átmenet a piknikus és a leptosóm típus között. A szabályosan fejlett, keveset sportoló 18-20 évesek nagy része ide sorolható.
4. Az atléta típus testmagassága az átlagtól az átlagon felüliig tarthat, széles vállak, erős nyak, hosszú és jól fejlett végtagok és az izomzat körvonalainak az egész testen való szembeötlő kirajzolódottsága jellemzi. Ez a típus számíthat legjobb eredményre a testépítésben. Súlyemelők, birkózók, ökölvívók és dobóatléták kerülnek ki közülük.

Edzéssel természetesen minden típus továbbfejleszthető, persze az adott testalkat döntően befolyásolja az edzések módját és eredményességét. Pl. a piknikus típusúaknak a sajátos testépítő edzésük elkezdése előtt általános erősödésen kell átesniük, mely úszás, futás gyakorlatokból állhat általánosságban. Ez a felkészítő folyamat esetükben akár több hónapig is eltarthat.

A leptosóm típusoknál szintén fontos a felkészítés, különösen a végtagokat és a felsőtestet kell felkészíteni a későbbi súlyzós edzésekre.

Az átlagos típus könnyen kezelhető és fejleszthető, számára 1-2 hónap felkészítő edzés teljesen elég a súlyok emelgetése előtt. Ez a típus az, melyik könnyen reagál a terhelésre, hamar ér el izomnövekedést és viszonylag belátható idő el lehet érni a versenyszintig is.

Az atléta típus pedig mind három csoportnál előrébb jár, számukra a legkönnyebb és leggyorsabb az izmok fejlesztése és a gyors, stabil fejlődés.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Testépítő versenyek

A testépítés egy esztétikai sport, ebből kifolyólag a versenyeken semmiféle “sporttevékenység” nincs, nem a fizikai …

Hozzászólás