Kezdőlap / Meditáció / Meditáció? Tökéletes ellazulás? Lehetséges?

Meditáció? Tökéletes ellazulás? Lehetséges?

Meditálni sokféleképpen lehet, a lényeg minden esetben az, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő formáját. Így tudjuk csak igazán kihasználni a meditáció adta jótékony lehetőséget a kikapcsolódásra, a nyugalom megszerzésére és a testi, lelki feltöltődésre.
A meditáció alapja az úgynevezett mantra, mely egyetlen szót vagy hangot jelent, s ennek segítségével tudunk meditálni, egész pontosan ez a meditáció segédeszköze, hiszen ezt az egyetlen szót vagy hangot ismételgetve tudjuk elérni azt a nyugalmi állapotot, ami a meditációhoz elengedhetetlen. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen pozícióban kezdünk neki a mantránk mormolásának. Legmegfelelőbb és leginkább közismert testhelyzet a töröküléshez hasonló lotusz ülés, ami a teljes ellazulást szolgálja.
A jó meditációhoz elengedhetetlen a csend és egy kényelmes hely, ahol csak mi magunk lehetünk. Nagyon fontos a folyamatos és mély be és kilégzés, ennek ritmusa még inkább elősegítheti meditációnk pozitív hatását.
Mielőtt elkezdenénk mondogatni az általunk választott mantrát, lélegezzünk és üljünk nyugodtan, várjunk egy percet, mire ellazulunk és megnyugszunk. Csak ezt követően kezdjük el magunkban halkan mormolni azt a szót vagy hangot, ami pozitív, kellemes érzést ébreszt bennünk. Ne csak testünket hagyjuk ellazulni, engedjük el magunkat lelkileg is, had áradjanak szabadon érzéseink és gondolataink, a mantrát se szabályszerűen mormoljuk, csak lassan, várjuk meg, amíg a gondolatok felébrednek elménkben. Nem vagyunk időhöz kötve, ezért nyugodtan várjuk ki a mantra lassú mondogatása következtében létrejövő érzéseket. Amikor azt érezzük, lelkünk is elernyedt és teljesen átadtuk magunkat belső világunknak, elértük a tökéletes nyugalmat.
A gyakorlat körülbelül 20 percen keresztül tartson, hiszen ennyi időre van szükségünk ahhoz, hogy a meditáció meghozza a várt hatást, megtisztuljunk, felfrissüljünk és megnyugodjunk.
Figyeljünk arra, hogy gondolatainkat ne engedjük közben felénk kerekedni, semmivel ne foglalkozzunk, ami a hétköznapi élet problémáival kapcsolatos, tisztítsuk meg elménket és csak is kizárólag a mantra szavára figyeljünk! Ha ennek eleget teszünk, maguktól fognak előtörni a gondolatok, képek és érzések, ami nagyfokú önismeretünket eredményezi majd. A 20 perces feltöltődés során lelkünk és idegrendszerünk megnyugszik és újult erővel vághatunk neki újra a hétköznapoknak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A meditáció nem imádság

A meditáló elme csöndes. Ez nem olyan csend, amilyet a gondolkodás elképzel; nem a békés …

Leave a Reply