Kezdőlap / Meditáció / Meditálás egyszerűen

Meditálás egyszerűen

Sokféle módon lehet meditálni.
Mindenkire egyénileg van jó hatással, de úgy a fiziológiai, mint a lelki egyensúlyra való jó hatása szokásos. Néhány előnyös hatása hamar észrevehető, mások pedig csak hónapok múltán, ezért nem szabad feladni, lelombozódni.
Úgy a jó, ha az ember kétszer meditál naponta. Reggeli előtt, és a napi főétkezés előtt. Mivel az emésztőszervek gyakran leállnak meditáció alatt, ezért egy tele gyomor eredménye felfúvódás lenne. Bármi is történik az jó. Álomba zuhanni, nem elernyedni, sírni és nevetni, lenni és nem lenni is jó egy meditációs állapotban. A fontos az, ha van egy szándéka a meditálás alatt, ne próbálja irányítani! Naponta kétszer 20 percig csupán élvezze a létezést! Fontos dolgok:
Tartsa a gerincét egyenesen, és a fejét egyensúlyban a nyakán és vállain. Sokan szeretnek imádkozni vagy képeket megjeleníteni, amíg meditatív állapotban vannak. Sok meditálást tanító ellenzi ezt, mások viszont javasolják. Tegye ezeket, ha úgy érzi, hogy helyes. Mint egy „elő-meditáció” gyakorlat, legyen tudatában a lélegzés fizikai cselekedetének. Lélegezzen természetesen, és minden egyes lélegzési ciklusnál fordítsa a figyelmét egy másik testrészére, észrevéve az ottani változásokat a levegővétel következtében: a mellkas emelkedés és süllyedés; a has mozgása; a levegő ki és beáramlása az orrlyukakon; érez valami mozgást a veséknél? Mi van a medencével – érzi a medencéjét egyáltalán billenni, amikor lélegzik? Mi történik a légzések között? Van szünet? Ha nem érzi ezeket a dolgokat az nem baj, csak vegye sorra őket egyenként, és úgy menjen tovább. (Ez úgy is szolgálhat, mint egy rövid „központosító” meditáció, amit el lehet végezni, amíg egy közlekedési lámpánál várakozunk, vagy pedig mint egy rövid munka vagy előadásszünetet.) Üljön kényelmesen. Egy csendes hely előnyös, de nem feltétlenül szükséges. Hunyja be a szemét. Lélegezzen természetesen. Üljön így körülbelül egy percig mielőtt a mántrára gondol, ez elég ahhoz, hogy a szívverése és a lélegzete lelassuljon. Gyengéden figyeljen a lélegzetére, és kezdjen a mántrára gondolni, finoman és könnyedén. Csak hagyja, hogy jöjjön, ne erőltesse. Gondolja, hogy „ham” belégzéskor, és „sa” kilégzéskor. Engedje magát feloldódni ebben. Engedje a gondolatait és érzéseit szabadon jönni, menni. Ne próbálja irányítani őket semmi módon. Csak vegye észre a gondolatait, és amikor rájön, hogy nem ismétli a mántrát, csak könnyedén térjen vissza hozzá. Ne erőltetve gondoljon a mántrára, hogy minden más gondolatot kiszorítson. Tapasztalhat egy mélyreható elernyedést, de ha nem akkor is jó! Meditáljon így 20 percig. Amikor megvan, akkor töltsön el egy percet, és csak lassan térjen vissza a rendes tudatosságba. Legyen finom önmagával szemben, amikor felnyitja a szemét, vagy fel akar állni a meditálás után. A szívének nem tesz jót, ha gyorsan akar felállni egy alapos elernyedés után, ami a meditálás gyakori eredménye. Egy pillantást vetni az órára, és mérni az időt, még megengedett,de ne használjon időmérő és csörgő szerkezetet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A meditáció nem imádság

A meditáló elme csöndes. Ez nem olyan csend, amilyet a gondolkodás elképzel; nem a békés …

Leave a Reply