Kezdőlap / Építőipar / Lakáshitel / Merjek felvenni lakáshitelt, vagy ne merjek?

Merjek felvenni lakáshitelt, vagy ne merjek?

Magyarországon előbb-utóbb mindenki saját otthont szeretne, és ez alatt nem a bérletet, hanem a tulajdont értik. Az a nézet, hogy a bérleti díjat az ember „kidobja” az ablakon, míg a hiteltörlesztést a saját tulajdonra fordítja.
A saját tulajdon azonban egyben „röghöz kötöttséget” is jelent, egy munka miatt sokkal nehezebb máshová költözni.

A rendszerváltás előtt sem volt egyszerű lakáshoz jutni, de nem terhelte meg úgy a pénztárcát, mint manapság. Ezért szoktak hozzá az emberek ahhoz, hogy saját tulajdonú lakásban vagy házban élnek. Akkör is sokan vettek fel hitelt, de a törlesztés összege nem volt túl megterhelő, és ami a legfontosabb, előre kiszámítható.

Ma kétszer is meg kell gondolni, hogy vásárol-e bárki is lakást hitelre. A törlesztés összege kiszámíthatatlan az árfolyam változások miatt. Pár évvel ezelőtt a devizahitel törlesztő összege fele, vagy annál kevesebb volt a forinthitelének. Ezért ugrottak bele sokan. Nem gondolták, hogy később a részletek akár a háromszorosára is duzzadhatnak. A forinthitelek esetében szintén változnak a törlesztő részletek és persze sohasem lefelé. Egy egészen kis lakás beugrója is több millió forintra rúg. Ráadásul a bankok hitelbírálati díj stb. címén is igen sok pénzt kérnek (látjuk, hogy ezt a munkát hogyan végezték el, sok hiteles eleve nem volt hitelképes).
Azok a magasan képzett vidéki fiatalok, akik jórészt Pesten tudnak csak álláshoz jutni és a családjuk nem tudja őket anyagilag segíteni, kénytelenek lakást bérelni. Azonban hiába magas viszonylag a keresetük, a lakásbérlés jó részét elviszi, így beugróra gyűjteni már nem tudnak.
Ha a szülők hajlandóak a saját tulajdonú ingatlanukat „beszámíttatni” egy lízing konstrukcióba, a beugrót így össze lehet szedni, de akkor a törlesztés még magasabb összegű. Ráadásul az ingatlant nem 100%-os, hanem alacsonyabb értéken számítják be. Egy hitel bedőlés esetén az az ingatlan is könnyen elúszhat és mindenki földönfutóvá válik.

Egyes lakópark építők bérleti konstrukciót is ajánlanak. Pár évig lehet bérelni az új lakást, a bérleti díj egy részét pedig később betudják a beugróba. Azonban ez a bérleti díj a piaci díjnál jóval magasabb, így megint ott tartunk, hogy e mellett már képtelenség félre tenni.
Sokan azért sem mernek hitel felvételében gondolkodni, mert félnek attól, hogy ha elveszítik a munkájukat, találnak-e azonnal másikat. Ha nem, anyagi helyzetük azonnal ingataggá válik. Ezért egyre többen maradnak a bérlésnél.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakásvásárlási hitel

A lakásvásárlási hitel az egyik legnagyobb hitel konstrukció. Amivel nagyon sokan éltek az elmúlt években …

Leave a Reply