Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Mennyi fogyás az egészséges?

Mennyi fogyás az egészséges?

Sokan szélsőséges diétákhoz fordulnak azért, hogy gyorsan leadják a kilóikat, hogy aztán hamar vissza is szedjék őket. Hatásosabb egy egészséges mennyiségű súlyt leadni egyszerre, amit aztán meg is tudunk tartani.
A leadott kilók gyors visszaszedése olyan következményekkel járhat az egészségünkre nézve, amit jobb elkerülnünk. Azok, akik meg tudnak maradni új súlyuknál, fél-egy kilót fogynak hetente, illetve kettő-négy kilót havonta.
Fél kiló körülbelül 3500 kalóriát jelent, így ha egy hónap alatt kettő-négy kilót szeretnénk leadni, akkor 3500-7000 kalóriát kell elégetnünk egy hét alatt. Ez naponta 500-1000 kalória. Mivel a szervezet eleve 2000 kalóriát éget el egy nap a saját funkcióival és mindennapi dolgaink során, az egészséges mértékű fogyás igazán elérhető.
Mindenki hallott arról, hogy a fogyáshoz legjobb a diéta és a testmozgás együtt. Ha nem is akarjuk a mozgást beépíteni, az azt jelenti, hogy a bevitt energiamennyiséget kell csökkentenünk körülbelül 1500 kalóriára naponta, hogy a kívánt heti fél-egy kiló fogyást elérjük. Ha mozgunk is, ehetünk többet is, vagy együnk annyit, amennyit szoktunk, de mozogjunk eleget.
Nem az a lényeg, hogy minimálisra csökkentsük a kalóriabevitelünket és kizárjunk minden jót az étrendünkből, mert azt nehezen fogjuk tudni hosszabb távon tartani. Annyit változtassunk, hogy ki is tudjunk tartani. A mérsékelt fogyás sok pozitív hatással van egészségünkre – csökken a vérnyomás, a vércukorszint és a koleszterinszint akkor is, ha még mindig távol vagyunk a kitűzött céltól.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás