Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Kirándulás / Mezőtúr és térsége kiánduló helyei

Mezőtúr és térsége kiánduló helyei

Sokan úgy gondolják, hogy az Alföldön sétálva nem sok látnivalóra bukkanhat az ember, azonban ez nem teljesen van így. Természetesen a fővárosból, vagy más alföldi városokból érkezők számára unalmas lehet a végtelen horizont látványa, egy hegyekben élő számára lehet, hogy pont a sűrű mezők és szántóföldek hozzák meg az izgalmat.

Az Alföld egy ilyen pontján terül el Mezőtúr is. Az alig 20 ezres város lakói leginkább a mezőgazdaságban tevékenykednek, de fejlett az ipara és a szolgáltatásai is. A városban több múzeum is működik, köztük az egész Európában egyedülálló fazekas múzeum, melyből nincs még egy a kontinensen.

A túrázók számára bizonyára nem a település les az, ami megmozgatja a fantáziájukat, hiszen valljuk be, a Mezőtúrhoz hasonló városokból rengeteg van, azonban a régió és a város környéke már sokkal több látnivalóval és izgalmakkal bír. A város határát elhagyva tanyák és szántóföldek tucatjaival találkozhatunk, melyek sok védett és más izgalmas madaraknak, emlősöknek és növényeknek adnak otthont. A településből kilépve, mintegy 10 percre a Körös-Maros Nemzeti Park terül el, mely megannyi természeti szépséggel várja a túrázni vágyókat.

A nemzeti park területén számos holtág található, illetve nem messze tőle üdülő körzet is fekszik, ahol éttermek, italozók várják a pihenni vágyókat, lehetőség van szálláshely bérlésére is fürdésre és úszásra, illetve sátorozni is. Az élő Körös – a holtágak mellett – több tíz kilométer hosszan terül el és minden szöge remek horgászó hely – természetesen az engedély kiváltása mellett. A nemzeti park erdeiben túra-jelzések és ösvények segítik a kirándulókat, a védett területen kívül, időszakosan pedig vadászási lehetőség is van. Mezőtúron és környékén hosszú kilométerekig bicikli út is található, illetve lehetőség van szinte az egész nemzeti park körbetekerésére is.

Mezőtúr és környéke remek üdülő hely, a vizek közelsége, a szállás lehetősége, illetve a város ellátottsága remek vonzó tényező. Persze amellett sem szabad elmennünk, hogy mindez még a mai napig is rendkívül kihasználatlan, a város vezetősége még ma sem fektet nagy hangsúlyt a turizmusra, persze törekvések már vannak, a városlakók részéről is, hiszen az olvasó is láthatta most, hogy a térség értékeit kár volna rejtegetni a túrázni vágyók elől.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Velencei-tavi üdülő- és kirándulóhelyek

A Velencei-tavat forgalmas üdülő-és kirándulóhelyek egész láncolata keretezi. Főként közlekedési okoknak tulajdonítható, hogy a legismertebb, …

Hozzászólás