Kezdőlap / Meditáció / Mi a meditáció?

Mi a meditáció?

Felgyorsult, elszemélytelenedett világunkban egyre többen kutatják életük értelmét, és keresik a belső megnyugváshoz vezető utat. Sokan fordulnak a keleti tanok felé, és próbálják elsajátítani a meditáció helyes technikáit. Gyakran használjuk ezt a kifejezést, de tisztában vagyunk vele, hogy mit is jelent?
A hétköznapokban tévesen élünk a meditálni igével, amikor arra gondolunk, hogy valamin elmeditálunk, akkor tulajdonképpen a koncentráció szóra gondolunk. Ezzel szemben a meditáció inkább egy pszichés gyakorlatforma, egy, az elmélyedésre szolgáló lelki tréning. Fogalmazhatjuk úgy is, hogy míg a koncentráció alatt egyetlen dologra összpontosítunk, addig a meditáció során kitágítjuk tudatunkat, és magasabb tudatszinteket érünk el. Mindezt a racionális gondolkodás átmeneti kikapcsolásával tehetjük meg. Azaz először koncentrációval le kell lassítani a gondolatainkat, ki kell ürítenünk a fejünket, le kell halkítanunk a külső világot, hogy meditálni tudjunk.
Ez a folyamat sok türelmet és gyakorlást igényel. Hiszen minél görcsösebben próbálunk semmire sem gondolni, annál gyorsabban cikáznak fejünkben a napi gondok, teendők. Próbálj meg 1 percen keresztül magad elé meredni. Ugye, mennyi minden eszedbe jut ez alatta a rövid idő alatt? A stressz átveszi a hatalmat, de ne csüggedj, idővel menni fog, ez az egyetlen akadály, amit le kell küzdened, hisz maga a meditáció nem nehéz. Viszont számtalan előnye van azon kívül is, hogy pár percre megszabadít az életedben fellelhető feszültségektől. A testi-lelki lenyugvás révén lelassul a légzésünk és a szívverésünk, csökken a vérnyomásunk, ami hosszú távon jó egészségügyi állapotot eredményez. A légzés lelassításával fellélegzik az agyunk, javul a vérellátás, ezáltal a szellemi frissességünk. A tudat kitágítása önmegismerésünk eszköze, ezen a magasabb tudatszinten közelebb kerülünk személyiségünk eddig még fel nem fedezett részeihez, megoldást kaphatunk problémáinkra, oldhatjuk szorongásainkat, egységbe kerülhetünk önmagunkkal.
Na, meditálunk?

Ezt mindenképpen olvasd el!

A meditáció nem imádság

A meditáló elme csöndes. Ez nem olyan csend, amilyet a gondolkodás elképzel; nem a békés …

Leave a Reply