Kezdőlap / Ezoterika / Mi az ezoterika?

Mi az ezoterika?

Az ember mindig is kíváncsi volt arra, hogy mi van a születés előtt illetve a halál után. Van-e szabad akaratunk vagy előre elrendeltetett mindenkinek a sorsa és ez ellen nem tehetünk semmit? Tudhatjuk-e hogy mit hoz a jövő? Ezekre a kérdésekre adnak választ az ezoterika egyes tanai.

Az ezoterika titkos tanokra használt kifejezés, amelyet csak egy csoport beavatottjai számára ismeretesek. A szó a görög eredetű ‘ezoterikosz’- ból származik , melynek jelentése: belső, benső. Tágabb értelemben a lélek belseje felé irányuló utazást jelenti. Szűkebben nézve pedig csak a beavatottak számára elérhető misztikus tudásra utal.

Az ezotéria az emberiséggel egy idős, hiszen azóta keressük a választ az élet nagy kérdéseire. Azonban az 1960-as években a New Age mozgalom megjelenésével az újra felfedezéséről beszélhetünk.

Ezoterikus tanok illetve ezotériára épülő tanok igen sok félék. Csak hogy néhányat említsünk ide tartozik az okkultizmus, a mágia, az asztrológia, a spiritualizmus. De ide sorolhatók egyes vallási jellegű irányzatok is mint a sámánizmus, sátánizmus, ezoterikus buddhizmus, szúfizmus és még jó néhány kevésbé ismert irányzat.

Ezeknek a tanoknak, irányzatoknak megvannak a maga követői, ám ezek általában jóval kevesebben vannak, mint mondjuk egy nagy vallási irányzat hívei. Az ezoterikus tanok egy része, mint például az asztrológia, már a legtöbb ember számára elfogadott dolog. Ha nem is hisz benne feltétlenül valaki, megbotránkozni nem fog rajta. Viszont a kevésbé ismert tanok és legfőképpen azok, amik homlok egyenest mást állítanak, mint amit az ember általában hall, azok gyakran nagy felháborodást és ellenszenvet keltenek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az ezotéria, mint drog

Az embereknek mindig szükségük volt kapaszkodókra. Ha gyötörték őket a napi gondok, a pénztelenség, a …

Hozzászólás