Kezdőlap / Csontritkulás / Mi is az az Osteoporosis?

Mi is az az Osteoporosis?

Oly sokszor hallja az ember az osteoporosis vagy csontritkulás szót, de vajon mit is takar ez a kifejezés? Mitől „ritkul meg ” a csontunk?

Az Osteoporosis nem más, mint a csontszövet megkevesbedése vagy megkisebbedése anélkül, hogy a csont kémiai összetétele megváltozna. Kétféleképpen jöhet létre: a csontszövet csökkent képződésével vagy fokozott pusztulásával. A csökkent képződésnek oka lehet rossz táplálkozás, felszívódási zavar vagy kalciumhiány, míg a fokozott pusztulás a menopausával és senilis korral jelentkezhet. A csontritkulás lehet helyi és generalizált is. A csak egy meghatározott helyen megjelenő csontritkulás oka lehet például valamilyen ízületi gyulladás következtében létrejövő inaktivitás.

Hogyan mutatható ki a csontritkulás?
Bár sokféle tünet utalhat arra, hogy valaki osteoporosisban szenved, mégis döntő szerepe a diagnosztikában a röntgen vizsgálatnak van. A csontritkulás tényének feltárása után természetesen meg kell találni az okot, ami a betegség kialakulásához vezetett. Meg kell vizsgálni, hogy nincs-e a betegnek olyan más betegsége, melynek velejárója az osteoporosis.

Van gyógymód rá?
Hazánkban sajnos sok más betegséggel együtt ez is népbetegségnek számít.Viszont a jó hír az, hogy ma már rengeteg féle terápia javasolható a megfelelő gyógytornától a gyógyszeres kezelésen át sok minden. Az esetek többségében pedig többféle gyógymód kombinációját javasolja az orvos. Ami azonban itt is fontos, az a korai felismerés és kezelés annak érdekében, hogy a páciens minél inkább teljes életet tudjon élni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csontritkulás megelőzése

Az egészséges csontozathoz mindössze három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, D-vitaminra és kalciumra. A rendszeres …

Leave a Reply