Kezdőlap / Társadalom / Válás / Miért csak a modern házasságban vannak gyakori válások?

Miért csak a modern házasságban vannak gyakori válások?

A hagyományos házasságra nem volt jellemző, hogy már a kezdetén megvolt, illetve kialakult a szexuális összhang, sőt-a nő frigiditása és a férfi ügyetlensége, nemtörődömsége miatt – gyakran később sem jött létre. Minthogy pedig ebbe mindkét fél beletörődött, illetve a szexuáltabu folytán~ sohasem tette szóvá, a házaséletnek ez a területe valahogy elszigetelődött a többitől. A modern házasság viszont többnyire szexuális összhanggal indul vagy legalábbis mindkét fél ezt igényli és törekszik is rá. A szexuális felvilágosultság terjedése folytán ma már a nők is szexuális kielégülést várnak a házasságtól és nem nyugodnak bele ennek hiányába. Így válik a szexuális összhang a házasság sikerének egyik fő kritériumává.
Miért van mégis annyi szexuális zavar a mai házasságokban? Pontos magyarázat még nincs erre, csupán feltételezések. Az egyik feltételezett ok, hogy a családon belüli nemi nevelés még ma is gyakran konzervatív; olyan gátlásokat plántál különösen a lányokba, amelyeket a későbbi felvilágosítás és szándékos törekvés is nehezen tud ellensúlyozni. A másik ok az lehet, hogy a női egyenrangúság és a nő szexuális igényessége megzavarja a férfiakat, bizonytalanságot vált ki bennük, s ez negatívan hat nemi potenciájukra.
Egy érdekes elmélet (Veroff és Feld, 1971) szerint az egyenrangú baráti viszony igénye nehezen egyeztethető össze a jó szexuális kapcsolattal, mert a férfiak megszokták, hogy az utóbbiban ők a kezdeményezők, a hódítók, a tapasztaltabbak, egyszóval a domináns helyzetben levők. A hagyományos „férfiideológia” szerint a férfi fizikailag erősebb, hatalmasabb s ezért szexuálisan is fölényben van a nővel szemben. Korunkban azonban kiderült, hogy a fizikai erő nem jelent szexuális fölényt; az egyenrangú, nem frigid nő szexuális „teljesítőképessége” gyakran felülmúlja a férfiét. E szokatlan, új helyzettől sok férfi zavarba jön, esetenként kudarcot vall szexuálisan, ami aztán könnyen állandósul, és válságba sodorja a házasságot.
A szexuális zavarnak, kielégületlenségnek persze sok más oka is lehet, s nehéz lenne valamennyit felsorolni. A háttérben gyakran valamilyen személyiségzavar, neurózis vagy a házastársi harmónia érzelmi elhidegüléssel járó megbomlása van.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás

Az emberek többsége, amikor elkötelezi magát egy másik félhez, akkor még nem tudja, hogy mi …

Hozzászólás