Kezdőlap / Társadalom / Házasság / Miért válunk el egykori szerelmünktől?

Miért válunk el egykori szerelmünktől?

A szerelemkultusz és a házasság összekapcsolása nyomán széles körben elterjedt az a nézet is, hogy egyrészt a szerelem elmúltával a házasság elveszti létjogosultságát, másrészt egy új szerelem esetén feltétlenül el kell válni és új házasságot kell kötni. Ezek a nézetek ma is komoly tényezői a házasság válságának, a válási hajlam erősödésének.
A válást elősegítő nézetek, beállítottságok természetesen az általános társadalmi-gazdasági viszonyok talaján jöttek létre, többé-kevésbé módosítva, továbbfejlesztve a hagyományokat. Az életszínvonal emelkedése pl. elősegítette a válás gondolatának elfogadását, hiszen az anyagi biztonság feltételei között a válás nem hoz létbizonytalanságot, anyagi romlást. Ez különösen a nők válási hajlamát erősítette, mivel a vagyonmegosztás és a tartásdíj folytán a válás révén nem ritkán egyenesen emelkedik az életszínvonaluk. Régen aligha fordulhatott elő, hogy egy nő „jó üzletet” látott a válásban. Nem mintha ez ma igen gyakori válási motívum lenne, de nyilvánvalóan emeli a férjezett nők „tűrési küszöbét” az a tény, hogy nem kell tartaniuk komolyabb anyagi hátrányoktól (sőt, hovatovább erkölcsiektől sem).
Az alapvető válási motívum továbbra is a kielégületlenség vagy az elégedetlenség a házastárssal. Amikor legalább az egyik fél tartósan arra a meggyőződésre jut, hogy a másik nem tudja vagy nem akarja kielégíteni az ő fontosnak tartott igényeit. Hogy ki mit tart fontosnak, az egyénenként igen különböző lehet, de akár szexuális-erotikus, akár lelki-szellemi igényekről van szó, a kielégületlenség mindig az érzelmi viszonyt zavarja meg, s tartóssága esetén elhidegülésre vezet.
Ami a szexuális-erotikus szükségleteket illeti, kimutatott tény, hogy ezek kielégületlenségének nagy szerepe van a válásokban. Nem derül ki azonban a statisztikából, hogy a szexuális kielégületlenség mennyiben elsődleges válóok, illetve mennyiben csak kísérő jelensége vagy következménye egyéb válóokoknak. Tény ugyanis, hogyha a házastársi kapcsolat bármelyik területén megbomlik az egyensúly, ez rendszerint kihat a házasélet szexuális összhangjára is. A nemi élet tehát az egyik legérzékenyebb mutatója egy házasság állapotának, legalábbis a modern házasságban.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A gyermekvállalás előtti kor

A családtervezés lényegéből következik, hogy a gyermekek megszületése akkor optimális, ha a biológiai (testi érettség), …

Hozzászólás