Kezdőlap / Társadalom / Házasság / Kapcsolati stabilitás

Kapcsolati stabilitás

A kapcsolati stabilitást nemcsak a személyiség éretlensége, hanem annak változása, fejlődése is veszélyeztetheti. Az idők folyamán azok a sajátosságok, amelyek összekötötték a partnereket, eltérő irányban és mértékben változhatnak, pl. átalakul az érdeklődés, az ízlés, az erkölcsi vagy politikai felfogás. A személyiségfejlődésben az ifjúkor (kb. 17-25 év) még jelentős változásokat szokott hozni, különösen továbbtanulás, felsőfokú iskolavégzés esetén. Ezt az időszakot viszonylag ritkán éli túl egy házasság. De az eltérő fejlődés lehetősége később is fennáll. A férj szociális és intellektuális fejlődésének esélyei napjainkig lényegesen jobbak voltak, így a feleség gyakran elmaradt a fejlődésben. Ez is gyakori válóok volt az elmúlt évtizedekben.
Ám a személyiségfejlődés és a válás másképpen is összefügg. Nemcsak a személyiség megváltozása, hanem a személyiségfejlődés akadályoztatása is váláshoz vezethet. A hagyományos, zárt jellegű házasság túlzott stabilitási törekvéseivel, korlátaival erősen leszűkítette a személyiségfejlődés lehetőségeit, s ezáltal nehezen elviselhető, belső feszültséget teremtett mindazokban, akikben elég erős volt a fejlődés igénye. Ez a feszültség felhalmozódva könnyen a kapcsolat „szétrobbanásához” vagy üressé, formálissá válásához vezetett.
Végeredményben a házasság válsága mögött mindig bizonyos alapvető egyéni igények, szükségletek kielégületlenségét találjuk. Aki kielégületlen, az elégedetlen: önmagával, a világgal, de mindenekelőtt a házastársával. A hagyományos beállítottság szerint ugyanis a jó házasság minden igényünket kielégíti, a házastársban mindent meg kell találnunk, amire szükségünk van. Általános volt az az illúzió, hogy a házasság: „révbe érkezés”, amely egyszer s mindenkorra biztosítja a tökéletes boldogságot – feltéve, hogy megtaláltuk az „Igazit”. Ha pedig mégsem így történik, akkor nem marad más hátra, mint tovább keresni az „Igazit”, vagyis elválni és aztán újraházasodni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyünk nyitottak gyermekeink felnőtté válására

A legtöbb szülő sajnos értetlenül szemléli gyermekei gondjait. Főleg a bizalmas, bensőséges kapcsolat hiánya miatt, …

Hozzászólás