Kezdőlap / Társadalom / Házasság / A cseremegállapodás fontossága

A cseremegállapodás fontossága

Amikor a házasságot elhatározzák, (válás esetén) a cserére kerülő értékek legalábbis látszólag – egyensúlyban vannak. Csakhogy sajnos a helyzet megváltozhat. Az érték, amivel az egyik vagy másik fél rendelkezik, elveszhet vagy elértéktelenedhet. Az elvesztés lehetősége különösen az anyagi értékeket (pénz, értéktárgyak), a szépséget és egészséget érinti. Az elértéktelenedés viszont mindenre kiterjedhet. Vagy azért következik be, mert felszínre kerülnek a kapcsolat szempontjából zavaró, értékcsökkentő tulajdonságok, vagy pedig a másik fél értékrend- Ó i szerének megváltozása következtében. A legegyszerűbb eset, ha valaki rájön, hogy túlértékelte partnerét, nem kaphat tőle annyit, amennyit remélt. Vagy nem azt kapta, amit várt. Esetleg megkapta ugyan, de túl nagynak érzi az árat, amit „fizetett” érte stb. A házastársi viták során többnyire azt hányják egymás szemére, hogy nem kapták meg a teljes ellenértékét annak, amit adtak. („Neked adtam a fiatalságomat, a szépségemet, s mit kaptam cserébe?. . .”)
Úgyszólván se szeri, se száma azoknak a tényezőknek, amelyek az értékegyensúlyt felbillenthetik, s a kapcsolatot legalábbis az egyik fél számára veszteségessé tehetik. Ez azonban még nem feltétlenül vezet válásra, hiszen az értékegyensúly helyreállítható, s vele együtt a kapcsolattal való elégedettség is. A válás gondolata csak akkor merül fel, ha bármelyik fél tartósan úgy látja, hogy egyrészt túl nagy áron túl keveset kap, másrészt van kilátása új, „nyereségesebb”, kapcsolatra.
A csalódás, kiábrándulás az értékegyensúly teljes és tartós megbomlásának velejárója. Különösen akkor következik be könnyen, ha eredetileg is csak látszólag volt meg az egyensúly, pl. a „szerelmi vakság”, az irreális igények következtében. Ez utóbbiak a személyiség éretlenségére vagy zavarára utalnak. Az érettség vagy éretlenség nemcsak az életkoron múlik, de azért nem véletlen, hogy a túl fiatalon kötött házasságok nagyobb arányban bomlanak fel, mint a többiek. Márpedig nálunk (és másutt is) az utóbbi évtizedekben emelkedett a 20 éven aluli házasságkötők száma.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyünk nyitottak gyermekeink felnőtté válására

A legtöbb szülő sajnos értetlenül szemléli gyermekei gondjait. Főleg a bizalmas, bensőséges kapcsolat hiánya miatt, …

Hozzászólás