Kezdőlap / Homeopátia / Miért sarlatánság a homeopátia?

Miért sarlatánság a homeopátia?

A szó maga egy görög szóösszetétel, ami a „hasonló” és a „szenvedés” szóból tevődik össze. Ebből még nem sok konkrét információt tudunk meg magáról a gyógymódról. Elmerülve egy kicsit a homeopátia világában azonban könnyen választ kaphatunk kérdéseinkre. Az ilyen gyógyszerek készítésének célja, hogy az adott gyógyszerben lévő hatóanyagot megszabadítsák mérgező tulajdonságaitól. A folyamat maga tulajdonképpen nem más mint rázogatás. Az adott gyógyszerben lévő hatóanyagot vivőanyaggal felhígítják. Ez általában cukor, víz, alkohol, tehát általános, természetes anyagok. A módszer onnantól válik sok orvos szerint visszássá, mikor a vivőanyaggal dúsított hatóanyagot rázogatni kezdik, mondván hogy ezzel energiával töltik fel: A rázogatásból származó energia pedig az eredeti hatóanyag toxikum-mentes adottságait, tulajdonságait átviszi az így keletkezett oldatba. A keletkezett „gyógyszer” azonban annyira híg, hogy kimutathatatlan a hatóanyag-tartalom. Az első sarkalatos pontja a kérdéskörnek, hogy akkor miről beszélünk? A gyógyszerkészítés nem más, mint vegyészet. Semmi rázogatás, semmi energia, csakis vegyszerek és természetes anyagok kombinációja. A másik sarkalatos pontja a homeopatikus gyógyszerészet világának, miszerint a keletkezett gyógyszer nem csak a beteg részt gyógyítja hanem az egész embert. Tehát akkor a homeopátiás gyógyszer egy csodaszer?
A harmadik súlyos tényező, ami miatt némi sarlatánságot láthatunk a dolgok mögött: a klinikai tisztázatlanság. Magyarországon egyetlen klinikai vizsgálat sem született 1820-as megjelenése óta a homeopátiás módszerekről, és medicinákról. Ha ennyire hatásos, a homeopata orvosok szerint mindenkinek, mindig, mellékhatások nélkül adható, ezt miért nem bizonyítja semmi?

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Homeopátia véleményei.

A homeopátia a mai orvostudományi ágazat egyik legjobban feljövő ágazata. A jelentése leegyszerűsítve olyan gyógyszerekkel …

Leave a Reply