Kezdőlap / Önismeret / Célok / Miért szükséges, hogy legyenek céljaim?

Miért szükséges, hogy legyenek céljaim?

Sokan vagyunk ki tudatosan, ki csak úgy éli életét. Mit is jelent ez? Egyik ember terveket, célokat fogalmaz meg napról napra, hétről hétre, évekről évekre. Mondhatom ezek az emberek sokkal több sikert tudnak elkönyvelni, mint akik egyik napról a másikra élnek. Azok az emberek akik nem tűznek ki saját célokat, azok segítenek más emberek céljainak az elérésében.
Célok kitűzése miért is fontos:

– mert alapvetően célorientált az ember, (már a pici baba is először csak kúszik, mászik, felül, feláll, majd elindul, …..ezek is az ő szintjén egy célban meghatározott folyamat része, sok siker és kudarc árán, de végül is elindul, megy……stb)
– ösztönöz valamire, erőt ad, hogy az elképzelt feladatot megvalósítsuk,
– kitartást ad a folyamat alatt, folyamatos tanulás mellett,
– erős elhatározást eredményez, hogy ne adjuk fel.
Eredménye:

CÉL=SIKER

Ezért a sikerért dolgozunk nap, mint nap. Ez ad értelmet, hogy reggel felkeljünk.
Ahhoz, hogy a célunkat elérjük, vagyis sikeresek legyünk nem elég a célokat meghatározni ezért tenni is kell. Mégis mit? Tudatosan, tervszerűen számításban vesszük, írásban, papíron, hogy:

– mit is akarok megvalósítani, mire fókuszáljak,
– hogyan valósítsam meg,
– milyen időintervallum alatt,
– mik azok a lépések, amik segítenek a megvalósításában,
– milyen eredményt tudok elfogadni.

Ez a cselekvési folyamat valamilyen eredményt hoz, ami számomra pozitív, vagy negatív.
Természetesen a jó eredmény egyértelműen a sikert hozza. Erős, pozitív erőt ad, önbecsülést és további erőt a következő cél meghatározásában és véghez vitelében.
A számomra jó eredményt, ha nem tudom hozni, egy lényeges további feladatra fog ösztönözni. Tanulok a sikertelenségből és elemezve végigveszem, hogy hol és milyen hibákat követtem el, hogy újra jó eredményhez jussak.
Ez egy olyan tanulási folyamat, ami mindenképpen a jó eredmény felé viszi az embert. További motiváció is szükséges, kitartás, hogy amit kitűzök azt számomra elfogadható módon meg is valósítsam.

Legyen ez a cél, jó munka, több pénz, barátság, szerelem, tanulás ………stb mindenképpen ebben az elérési folyamatban boldoggá fog tenni egész életünkben. Ez a legerősebb motívum, hogy bizonyos dolgokat megszerezzünk, vagyis birtokoljunk, saját magunk és mások számára egyfajta örömszerzés, ami értelmet ad az egyén életének.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Grafológia – ismerd meg önmagad!

Életünk során folyamatosan döntéseket kell hoznunk, az, hogy hogyan írunk, azt is mi választjuk meg. …

Hozzászólás