Kezdőlap / Horkolás / Mikor és miért horkolunk? És mit tegyünk ellene?

Mikor és miért horkolunk? És mit tegyünk ellene?

A legnagyobb problémát a horkolás nem a horkoló személynek okozza, hanem hálótársának: hányan ne ébredtünk volna arra hogy valamely szerettünk hangos zajt csap horkolásával.
Azonban nem sokan tűnődtek el még rajta hogy mi is az a fizikai folyamat, ami miatt annyian felkeltünk már az éjszaka közepén. A szörnyű hangeffektus során a felső légutak szövetei rezegnek, innen a hang forrása. A hang képzésében részt vesz a szájpadlás, a nyelv, a mandulák és a torok falai.
A horkolás skálája igen széles. A néha, csendes, apró kis zajoktól elkezdve az ablakrámát a helyéből kiszakító orkánig minden előfordulhat. Természetesen nem minden forma kóros, sőt a horkolás legtöbb formája nem kóros, legfeljebb zavaró lehet. Erre az eddig legjobban bevált módszert tudom tanácsolni: bökjük oldalba hálótársunkat, és szóljunk neki hogy forduljon a másik oldalára. Általában ez segít. Van azonban olyan eset is (ez kóros), amikor az illető bármelyik oldalára is fordul, hangosan horkol.
A gyengébb horkolás okaiként megemlíthetjük a megszokottnál több alkoholfogyasztás, túlzott kimerültség. Számtalan oka lehet még, legtöbb esetben a nagyon erős, zavaró horkolás más betegség tünete is lehet. Elhízott emberek sokkal gyakrabban és fokozottabb intenzitással horkolnak. Idős kor esetén az erős horkolás; ha addig nem fordult elő; nem okoz problémát, mivel idősebb korra a felső légutak szövetei gyengébbek lesznek. Heveny dohányosok pedig ne is számítsanak a probléma megszűnésére mindaddig amíg dohányoznak.
A megoldások tehát: túlsúly esetén a felesleges kilók nagy részének leadása. A dohányzásról való leszokás gyors és hatékony módja a fülsüketítő zaj csillapításának. Ha eme tanácsok betartása után sem javulna a helyzet ily téren, akkor mindenképpen szakember, orvos bevonása szükségeltetik.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Terhesség és horkolás együtt?

Valóban többet és erősebben horkolnak azok az anyukák, akik éppen várandósak? Egy kísérlet segítségével próbáltak …

Hozzászólás