Kezdőlap / Pénzügy / Adó / Mikor kell tevékenységzáró mérleget készíteni?

Mikor kell tevékenységzáró mérleget készíteni?

Nap mint nap sokak fejében kétség merül fel, mikor is kell egyáltalán mérleget és tevékenységzáró mérleget készíteni.
Ha azt a szót halljuk, hogy adózás rögtön az adóhivatal jut eszünkbe.
Többnyire ha van egy cégünk, akkor annak legjobb esetben van egy jó könyvelője is, aki tisztában van az adózási dolgokkal, tudja mit, mikor, és hova kell fizetni.
Kötelezettsége nem csak magánszemélynek, hanem gazdálkodó szervezetnek is van! Sokan alapítanak céget anélkül, hogy tisztában lennének annak könyvelési feladataival kötelezettségeivel.
Egy profi könyvelő jártas az adózásban, ismeri a számviteli törvényt, tudja hogyan is kell elkészíteni a mérleget, esetenként a tevékenységzáró mérleget is!
Tevékenységzáró mérleget minden cégnek el kell készíteni, mielőtt eldönti megszűnését. Megszűnés lehet végelszámolással vagy felszámolással.
Végelszámoláskor nem lehet a cégnek adóssága, ami annyit jelent, nem lehet hátraléka az adófolyószámlán. Az esetleges többletről lehet rendelkezni a vagyonfelosztási javaslatban, követelésként szerepeltetni a tevékenységzáró mérlegben.
Felszámolásnál már egészen másképpen fest a helyzet.
Először is a felszámolás elrendelését követően 30 nap áll rendelkezésünkre átadni a cég iratanyagát a kijelölt felszámoló részére, tevékenységzáró mérleget leadni.
Amint látjuk nem egyszerű dolog egy céget megszüntetni mégis sokan vállalkoznak alapításra.
Ameddig nem határozzuk el a cégünk megszüntetését, addig magától nem fog eltűnni.
Az adóhivatal is kezdeményezheti a felszámolási eljárást!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A központi kormányzati költségvetés bevételeinek fő csoportjai

A központi költségvetés a kormányzati hatáskörben ellátott állami feladatok finanszírozására szolgáló előirányzatok naptári évre szóló …

Leave a Reply