Kezdőlap / Tudomány / Ultrahang vizsgálat

Ultrahang vizsgálat

A nyolcvanas években kidolgozott új diagnosztikai módszerek alkalmazása alapvetően új helyzetet teremtett a kora terhesség felismerésében. Egyfelől olyan különlegesen érzékeny immunológiai terhességi próbákat dolgoztak ki, amelyek a tíznapos (!) magzatot is képesek érzékelni. A megtermékenyítést követően az osztódó és a méh felé vándorló magzatkezdemény felszínén hamar kialakulnak azok a sejtek, amelyekből a lepény magzati része lesz. S ezek már a magzati fejlődés első hetének a végén elkezdik termelni azt a lepényhormont (humán koriogonadotropin-t), amely a petefészek sárgatestműködését fokozva megakadályozza az esedékes havivérzés bekövetkeztét. Ez ugyanis végzetes lenne az éppen megtermékenyített petére nézve. A lepényhormon egyik összetevőjének (a béta-alegységnek) a kimutatása kínál lehetőséget a terhesség felismerésére már a fogamzást követő tizedik napon. Tehát még ki sem maradt a havivérzés, és már megállapítható a terhesség!
Az ilyen új típusú terhességi próbák forradalmi változást hozhatnak majd a kora terhesség felismerésében és védelmében. Egy baj van csak, mint általában az új módszerekkel, és ez a terhességi próba költségessége. Szerencsére hazánkban Pácsa Sándor, a Pécsi Orvostudományi Egyetem kutatója, aki az immunológiai diagnosztikai módszerek világszerte elismert szakértője, képes volt ennek a vizsgálati technikának a hazai alkalmazását megoldani. Igy az OCsM-ben részt vevőknek fel tudjuk ajánlani, hogy ha kívánják, már az első kimaradt havivérzés időszakában – akár annak első napján – tájékoztatjuk őket e próba segítségével a terhesség fennállásáról vagy éppen hiányáról. Remélhetőleg hamarosan széles körben alkalmazásra kerülhet ez az új megoldás.
Már a terhesség e korai időszakában hasznos az ultrahangvizsgálat is, mely megerősítheti a kora terhesség fennállását, és lehetővé teszi az úgynevezett fantomiker-jelenség tanulmányozását.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Védekezés a kullancs ellen

A kullancsot minél előbb el kell távolítani a bőrből mielőtt még, elkezdene fertőzni. A kivételekor …

Leave a Reply