Kezdőlap / Egészség és fitness / Depresszió / Mindent vagy semmit gondolkodás

Mindent vagy semmit gondolkodás

Ha Ön a mindent vagy semmit elv alapján gondolkozik, akkor valami kizárólag negatív vagy pozitív, fehér vagy fekete, jó vagy rossz, szép vagy csúnya, értékes vagy értéktelen lehet.
Nem is veszi észre, hogy végletekben gondolkozik, amelyek között még sok fokozat létezik.
Egy hölgy, aki súlyos szemrehányásokat tett magának, amiért dühéhen egyszer pofon vágta a fiát. Úgy gondolta, hogy amiért „eljárt a keze”, teljes kudarcot vallott a nevelésben, és rossz anyának tartotta magát.

Valóban az lett volna? Tényleg teljes kudarcot vallott? Attól az egy pofontól ő rossz anya lett?

Szerintem nem. Erősen túlzó volt az ítélete. Az ok, amiért úgy gondolta, hogy teljes kudarcot vallott, azon a teljesen irreális elvárásán alapult, hogy „egy jó anya nem veri a gyermekét” illetve „egy jó anya soha nem veszíti el az önuralmát”.

Ön is szokott néha így érezni? Ön is vesztesnek tartja magát, ha hibát követ el?

Ha igen, akkor ez egy példája a mindent vagy semmit gondolkodásnak. Egy hibától vagy gyengeségtől még nem lesz vesztes. Attól, hogy van egy horpadás az autón, még nem lesz az autó teljesen totálkáros. Egy elsózott ebéd még nem változtatja Önt rossz szakáccsá, egy nagy orrtól vagy egy kopasz fejtől még nem lesz csúnya és értéktelen ember, mint ahogy a főnöke dorgálása sem jelent elbocsátást.
Ha ilyen végletekben gondolkozik, akkor újra és újra boldogtalanná és depresszióssá teszi önmagát. Az önsanyargatás a depresszió biztos jele. Szeretné, ha felfigyelnének Önre, de segítséget nem kér.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A depresszió irányítja a testet és a lelket

ÉrzésekA boldogtalanság érzése az első jele annak, hogy ön lehangolt. Szomorúnak, csüggedtnek érzi magát és …

Leave a Reply