Kezdőlap / Tudomány / Mindig harcban álltak egymással az emberek?

Mindig harcban álltak egymással az emberek?

Bizonyos agresszióra való hajlam veleszületett emberi tulajdonság. Az első tudatosan megtervezett és megvalósított háború – azaz „jól kitervelt, közösen elkövetett lopás” – akkor törhetett ki, amikor létrejöttek az első földmíves-települések, és idegenek vetettek szemet a telepesek földjére és javaira.
A háború indítékai nagyon változatosak. Az emberek hajlanak arra, hogy összetartsanak azokkal, akikkel egy csoporthoz tartoznak, s hogy a kívülállókkal szemben bizalmatlanságot, megvetést vagy ellenséges érzéseket tápláljanak. Számos nyelv „nép” szava eredetileg megegyezett a törzs nevével, mindenki mást a „mások” vagy „barbárok” névvel illettek. Ez a felfogás tápot adhat az idegenek támadásától való oktalan félelemnek is. Sue Ntansfield pszichológus például az első világháború kitörését azzal magyarázza, hogy az országok akkori vezetői közül sokan úgy vélték: ha nem indítanak támadó hadműveleteket, hazájuk hatalmának vége.
A háborúk többsége szomszéd népek között zajlik. A szomszédok elkerülhetetlenül egyfajta versengésben állnak egymással. Freud szerint szerepet játszhat ebben az is, hogy az emberek különösképpen azokra tekintenek megvetéssel, akik hozzájuk hasonlónak tűnnek, mégis más szokásaik vannak: az ember „legkevésbé azt tudja elviselni, ami nagyon hasonlít hozzá, mégis annyira különbözik tőle”.
Változott-e a háború?
Egyesek szerint maga a háború a világ kezdete óta semmit sem változott, csupán a fegyverek változtak – meghatványozódott pusztító erejük. A tömegpusztítás lehetősége – úgy tűnik – visszatartja az erős nemzetekkel attól, hogy háborúba bonyolódjanak. Változott a háborúskodás megítélése is: a háború a mi szemünkben nem embernemesítő kaland, a felnőtté válás rítusához immár nincs köze.
A tévé térhódítása jóvoltából milliók figyelhetik páholyból a nagyvilág eseményeit, a háborúkat különösen. A századunk hatvanas és hetvenes éveiben lezajlott vietnami háború volt az első „otthonról követhető” háború, Sokak szerint a tévé helyszíni közvetítései korbácsolták fel Amerikában a háborúellenes érzelmeket, siettetve az amerikai csapatok kivonását Vietnamból.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegségek a kullancstól

A kullancsok állttal terjesztett két legismertebb betegség a Lyme-kór és az agyhártya- és agyvelőgyulladás. A …

Leave a Reply