Kezdőlap / Terhesség / Mindkét szülőre szükség van!

Mindkét szülőre szükség van!

Korábban a nők átlagosan csak huszonhárom évet éltek az utolsó gyermek megszületése után, jelenleg ez az időszak Európában már negyvenhat év, tehát megduplázódott. Másrészt az elmúlt századokban a nők házasságuk időtartamának csaknem 60%-át fordították az anyaságra, napjainkban ez már csak 7% körül van! Mégis, az új tendenciák érvényesülése ellenére a társadalomban még mélyen él az évezredes, hagyományos szerepfelfogás, ezért tudatosan törekedni kell a biológiai adottságokat és társadalmi lehetőségeket figyelembe vevő szereposztás kialakítására. Ennek során arra is gondolni kell, hogy a férfiak adott esetben jobb adottságokkal rendelkezhetnek a gyermekgondozásban és -nevelésben, mint a nők. Tehát csupán a szaporodás biológiai folyamata tekinthető a nők monopóliumának, de a gyermeknevelés semmi esetre sem kizárólagos női feladat vagy kiváltság.
A legújabb kutatások eredményei is rávilágítanak arra, hogy a gyermekeknek mindkét szülőre szükségük van. Az egyedül állók gyermekeinél a betegség, sőt a halálozás gyakorisága magasabb, mint a családban élőknél. (Természetesen ebben az általában kedvezőtlenebb szociális helyzet is szerepet játszik, de emellett a másik szülő fontossága is igazolható.) A teljes családban nevelt gyermekek értelmi szintje néhány százalékkal, de következetesen felülmúlja a csak anya vagy csak apa által nevelt gyermekét. A csonka családból származó gyermekek társadalmi beilleszkedése, szocializációja nehezebb, és ez az esetükben észlelt gyakoribb személyiségproblémákon is lemérhető.
A nemzőképesség tehát csak az apaság kezdete és forrása. Igazi apává a gyermekgondozás és -nevelés hétköznapjaiban válhatunk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szex terhesség alatt

Nem kell választani a gyerekvállalás és a szex között. Ha figyeltek egymásra, ez az időszak …

Hozzászólás