Kezdőlap / Terhesség / A nemi aktivitás

A nemi aktivitás

Elsősorban az esetleges szélsőséges nemi aktivitás feltárása a lényeges, a rendszeres nemi élet ugyanis általában feltétele a kívánt terhesség elérésének. A ritka nemi érintkezés során kicsi az esély a fogamzásra, de a másik véglet is gondot okozhat ebből a szempontból. Így a naponkénti, de még a kétnaponkénti szeretkezés is olyan alacsony ondósejtszámot idézhet elő, amely nem elégséges az óhajtott terhesség eléréséhez. Erre az aktív családtervezés időszakában gondolni kell.
A nemi élet aktivitását a férfiak hetenkénti szeretkezési gyakoriságában szokás mérni. Ikervizsgálatunkban a gyakorisági értékek, amelyek lényegében a huszonéves életkort tükrözik, meglehetősen széles skálát mutatnak. Egyrészt ez így van rendjén, hiszen az emberek adottságai jelentősen eltérőek. Az a fontos, hogy a párok egymással legyenek megelégedve. Másrészt elgondolkodtató, hogy a huszonéves férfiak 60%-a hetente csak egyszer-kétszer, illetve ennél is ritkábban él nemi életet. A nemzetközi átlag ebben az életkorban ugyanis három körül van. A magyar férfiak egyébként általában “elégedettek” férfiasságukkal, pedig az újabb nemzetközi összehasonlítások szerint ez elég alaptalan önteltségnek tűnik. Később, a tervezett fogamzás elérésével kapcsolatos teendők közt, még részletesen visszatérünk a nemi aktivitás kérdésére.
A nemi élet zavarai
Ha a kikérdezés során a nemi élet valamiféle bajáról is említést tesznek a családtervezők (férfiaknál leggyakoribb az impotencia és a korai magömlés, nőknél az orgazmus – a nemi kielégülés – hiánya), akkor szexológiai szakrendelésre helyes utalni őket.
A nők nemi életével kapcsolatban sok a bizonytalan ismeret és sok a félreértés. Nőknél két jelenséget különböztetünk meg. A nemi élet adta örömet és a kéjérzés (az orgazmus, magyarul az élvezés vagy a nemi gyönyör) elérését. Már olyan hiedelemmel is találkoztunk, miszerint kéjérzés hiányában fogamzás sincs. Ez súlyos félreértés. Ahogy férfiakban is elkülönül a nemi és nemzőképesség, uqyanúgy nőkben is független egymástól a nemi képesség, a nemi élvezet és a fogamzóképesség. Ez utóbbinak nem feltétele az orgazmus, sőt még a nemi öröm sem.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fiú vagy lány?

A gyerekvállalás az egyik legcsodálatosabb élmény egy pár, de az egyes ember életében is. A …

Hozzászólás