Kezdőlap / Terhesség / A menses alatti szexuális élet

A menses alatti szexuális élet

A nemi élet adta öröm a nők döntő többsége számára elérhető, megtanulható. Ezt azért kell hangsúlyozni, mert míg a harmincas években a nőknek még csak a 30%-a, a hatvanas években már több mint 50%-uk jutott el életében valaha is az orgazmusig, A nyolcvanas években végzett felmérésünkben ez az arány már megközelítette a 90%-ot.
Biológiai és társadalmi szempontból mindenképpen pozitívumnak számít e fejlődés, hiszen a nemi élet az egyik fontos örömforrás. Az ezt megismerők növekvő arányában a túlzott szemérem levetkőzésének, a felszabadultabb és a mind önfeledtebb nemi egymásra találásnak is szerepe lehet. Az érzelmek erősségén túl e pozitív folyamatot elősegítheti az előjáték és a szeretkezés változatossága, tehát a nemi kultúra javulása. Éppen ezért érdemes hangsúlyozni, hogy a nemi életben minden megengedhető, ami a partnernek és egymásnak örömet vagy gyönyört okoz, és ami nem káros az egészségre. A szerelem teljessége nemcsak az érzelmek teljes gazdagságát öleli fel, hanem az egész test részvételét igényli. A kulturált szeretkezésből egyetlen testrész sem rekeszthető ki.
Gyakori kérdés, hogy a havivérzés alatt megengedhető-e a szeretkezés? Ha a nő vagy a férfi nem idegenkedik tőle, megfelelő előzetes és utólagos tisztálkodás után orvosi szempontból megengedhető. Mindenhez jogunk van, ami természetes és emberi. Éppen ezért a nemi ösztönök korszerű társadalmi normatívái és értelmes önszabályozása nem az életöröm csorbítását, hanem éppen ennek teljesebb megismerését szolgálja.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szülés – születés

A szülés idejét az utolsó rendes vérzés és az első megérzett magzatmozgás alapján számítják ki. …

Hozzászólás