Monogámia

A házastársi kapcsolat szexuális eltompulása nem feltétlenül végleges. Ha előítéletek nélkül, felvilágosult módon kezelik a kérdést, lehet találni megoldást, éspedig a kizárólagosság elvének feladásával. Számos példa tanúsítja azt is, hogy az önmagunktól vagy a házastárstól kikényszerített hűség idővel károsíthatja a szexuális kapcsolatot. Az egészséges megoldás előfeltétele, hogy a másokra irányuló vágyat ne természetellenesnek fogjuk fel. Eleinte ez sokak számára elfogadhatatlannak tűnik, de a tapasztalat azt mutatja, hogy meg lehet barátkozni a gondolattal.
A monogámia – sokak véleményével ellentétben- nem feltétlenül jelent szexuális kizárólagosságot. A hagyományos, vallási eredetű felfogástól eltérően a monogámia tudományos értelemben csupán azt a kikötést tartalmazza, hogy egyidejűleg csak egy házastársunk lehet. Nem minden társadalomra jellemző a monogámia, de ahol jellemző, ott sem egyformán ítélik mega házasságon kívüli kapcsolatokat: néhol tiltják, másutt megengedik. A szigorúan vett, vagyis életfogytiglani szexuális kizárólagossággal párosult monogámia soha és sehol sem valósult meg teljesen és széleskörűen, napjainkban pedig végképp illúzióvá vált. Persze vannak, akik büszkék arra, hogy bár kétszer-háromszor (vagy még többször) házasodtak, minden házastársukhoz hűek maradtak – amíg a házasság tartott. De miért lenne ez jobb és erkölcsösebb, mint egy házasságot fenntartani, és mellette az idők folyamán néhány külső kapcsolatot is létesíteni?
A „struccpolitika” helyett ideje végre komolyan szembenéznünk azzal a kérdéssel, hogy amikor az egész életmódunk szinte gyökeresen átalakul és régi értékeink sorra megkérdőjeleződnek, nem kellene-e felülvizsgálnunk és átértékelnünk a monogámia hagyományos, polgári felfogását, többek közt éppen a szexuális kizárólagosság követelménye szempontjából is. Az az aggály, hogy a házasságon kívüli kapcsolatok —megengedése a válások még nagyobb arányú növekedéséhez, a család intézményének felbomlásához vezetne, épp olyan alaptalan, mint nem is oly régen a fogamzásgátlás engedélyezésével kapcsolatban elhangzott, hasonló aggályok. Éppen fordítva áll a dolog: ma csakis a házasság korszerűsítése mentheti meg a monogámiát.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyünk nyitottak gyermekeink felnőtté válására

A legtöbb szülő sajnos értetlenül szemléli gyermekei gondjait. Főleg a bizalmas, bensőséges kapcsolat hiánya miatt, …

Hozzászólás