Kezdőlap / Egészség és fitness / Vitaminok / Multivitamin multi-baj ellen

Multivitamin multi-baj ellen

A mai rohanó-stresszes világban sokan küzdenek a levertség, nyúzottság ellen vitaminokkal. Ha nincs semmi specifikus bajunk, ‘gyengénk’, legegyszerűbb a multivitamint választani: hiszen abban mindenből van egy kicsi. Legalábbis ezt gondolhatjuk. De figyelem! A helyzet nem ilyen egyszerű: hiszen ha minden multivitaminban ugyanaz lenne: tehát minden, akkor ugye indokolatlanok lennének a nagy árkülönbségek. Felmerül tehát a kérdés: multivitamint, de milyet?
Meg kell nézni a vitamin dobozán a leírást: pontosan mit, és mennyit is tartalmaz egy-egy bogyó? A multivitaminokon belül is találhatunk csoportosításokat: olyan termékeket, amelyek nagyobb arányban tartalmaznak bizonyos vitamint, vagy kifejezetten gyermekek, esetleg időseb számára fontos vitaminokat tartalmaznak. Gazdaságosság szempontjából nyilván megéri a nagyobb: több hónapos csomagokat választani, de nem árt előtte több félét kipróbálni kis tételben, hogy biztosan a számunkra legkedvezőbbet válasszuk.
Ha valaki helyesen táplálkozik, beviszi az elegendő mennyiségű vitamint a sok gyümölcs-zöldség fogyasztással, mindene egészséges és erős, akkor voltaképpen nem is szükséges vitamint szednie. De azért a téli, zordabb időjárású hónapokban mindenkinek jól jöhet egy kis plusz védelem, egy kis immunerősítés. Nem beszélve a pszichológiai faktorról: én biztos nem leszek beteg, hiszen minden nap beveszek egy multivitamint. Ne támaszkodjunk azonban csak erre! Ne felejtsük: a vitaminok, étrend kiegészítők, nem azért vannak, hogy ‘felmentsenek ‘minket a helyes táplálkozás aló! Csupán, hogy megadják azt a kis pluszt, amitől a szervezetünk – jó esetben – egyensúlyba kerül.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi a különbség a természetes és a szintetikus vitaminok között?

Az idők kezdetén az embernek minden szükséges tápanyag- és vitaminigényét biztosították a föld természetes élelmiszerei. …

Leave a Reply