Kezdőlap / Társadalom / Történelem / Nagy-Britannia gazdasága a 19. században

Nagy-Britannia gazdasága a 19. században

A spanyol, és portugál birodalmak hanyatlása után Nagy-Britannia világhatalommá vált. Ipari és kereskedelmi fejlődése politikai súlyt adott neki, de ugyanakkor új keletű társadalmi helyzettel és mozgásokkal szembesítette.
Az angol gazdaság a Napóleon által Nagy-Britannia ellen bevezetett kontinentális blokád idején dinamikusan fejlődött. Egyrészt a hazai piaci igények kielégítésének szükségessége növelte a termelést, másrészt az alapanyagok beszerzésének szükséglete ösztönözte a gyarmati terjeszkedést is Amerikában, Ázsiában, és Afrikában. Mindamellett, 1810 után, a kontinentális Európával folyó kereskedés ellehetetlenülése gyakorlatilag megfosztotta a briteket a piacoktól, ahol termékeiket elhelyezhették volna. Csupán gyarmatai voltak olyan helyzetben, hogy megszerezzék a metropolisz kézműiparát, de elégtelen mértékben. Az értékesítés válsága munkanélküliségbe torkollott, adóemelést váltott ki, és mély társadalmi nyomort idézett elő. A technikai fejlődést a gazdasági növekedés ösztönözte. Manchesterben a technikai újítások elősegítették a gyapjú-, és textilipar fejlesztését. A kezdetben szerény tőke, és az elnéptelenedő vidékek miatti alacsony bérek és a demográfiai növekedés tették lehetővé, hogy a vállalkozók igen magas haszonra tegyenek szert.
Másrészt a gyárakban összpontosuló gépesítés alkalmazása haladást jelentett az ipari forradalom legjellemzőbb eleme, a munkamegosztás szempontjából. A munka ilyenfajta szervezése újdonság volt, és semmi köze nem volt a középkori céhek szakosodásához, minthogy a munkamegosztás társadalmi megosztássá vált, ami az egész termelési rendszert érintette, és a kézműves tevékenységet elavulttá tette.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régészeti kormeghatározás

A tudomány fejlődésével a XX. század második felétől kezdve számos kitűnő módszer és eszköz került …

Hozzászólás