Nagyvázsony

Nyaralóhely jellegű község a Balaton-felvidék és a Bakony hegység között, látogatott kirándulóvidék központjában. Szépen helyreállított középkori Kinizsi -vára és a kétévenként megrendezett nagyvázsonyi történelmi lovasjátékok sok turistát vonzanak ide.
A helyreállított parkosított környezetű várban a feltárások során előkerült faragott kövekből kőtárat rendeztek be, a jellegzetes alak, zömök, négyzetes alaprajzú hajdani lakótoronyban kiállítás nyílt meg a vár történetéről és az egykori végvári életről. Legendás hírű középkori tulajdonosának Kinizsi Pálnak szobrot állítottak a vár előtt.(Szabó István alkotása) A balatoni nyári szezon idején minden második évben nagyarányú, színes, romantikus lovasjátékokat rendeznek a Kastély-parkban. A kosztümös bemutatókat, amelyek mintegy „élő-múzeum” formájában mozgalmas képet adnak a hajdani lovagvilágról, tíz- meg tízezer látogató nézi végig.
Legfőbb látványossága azonban a vár, különösen a XV. századi gótikus stílusú lakótorony. A kápolnában Kinizsi Pál vörösmárvány sírlapja látható, a kápolna alatti boltozatos helyiségében a környékről, főként a pálos kolostorból származó román, gótikus és reneszánsz faragványokat helyeztek el. Egyike leglátványosabb és legépebben maradt várromjainknak.
Belső szerkezete teljesen tisztázott; barbakánja, vízzel telt farkasverme, kaputornya, saroktornyos belső várfala és négyszögű udvara a fa vízmedencével különleges látványt nyújt.
A vár szomszédságában áll a Zichy -kastély, hatalmas parkjával.
A vár közelében egy régi épületben postamúzeum működik, és saját bélyegzővel látja el az ott feladott leveleket, képeslapokat.
A váron kívül még több más, figyelemre méltó műemléki értékű épület található Nagyvázsonyban és környékén. A Szt. István -templom korábbi középkori épülete helyén a Kinizsi Pál által 1481-ben építtetett késő gótikus, hálóboltozatos templom áll, igen szép belsővel és népies, XVIII. Századi barok berendezéssel (oltárok, szószék stb.).
A népművészeti házban( ún. Schumaker-ház),helytörténeti és a községben egykor működő céhek történetét felölelő kiállítás látható.
Egyik szobájában régi népi rézművesműhely berendezését helyezték el.
Ugyancsak Kinizsi által 1483-ban alapított hajdani pálos kolostor és templom egyike volt a legszebb késő gótikus stílusú ilynemű építményeinek. A nagyméretű, finom arányú templom hosszú szentélye ablakaival ás támpillérjeivel ma, romjaiban is fogalmat ad egykori szépségéről.
Legépebb állapotban a négyszögű kolostor keleti része maradt meg, az apáti kápolnával, a sekrestyével és az emeleti feljáróval.
Nagyvázsonyban született Várnai Zseni, a híres költő.
A Kinizsi u. egyik ház falán emléktábla jelzi Csokonai Vitéz Mihály és Édes Gergely költők itteni tartózkodásának idejét.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás