Nagyvázsony

Nyaralóhely jellegű község a Balaton-felvidék és a Bakony hegység között, látogatott kirándulóvidék központjában. Szépen helyreállított középkori Kinizsi -vára és a kétévenként megrendezett nagyvázsonyi történelmi lovasjátékok sok turistát vonzanak ide.
A helyreállított parkosított környezetű várban a feltárások során előkerült faragott kövekből kőtárat rendeztek be, a jellegzetes alak, zömök, négyzetes alaprajzú hajdani lakótoronyban kiállítás nyílt meg a vár történetéről és az egykori végvári életről. Legendás hírű középkori tulajdonosának Kinizsi Pálnak szobrot állítottak a vár előtt.(Szabó István alkotása) A balatoni nyári szezon idején minden második évben nagyarányú, színes, romantikus lovasjátékokat rendeznek a Kastély-parkban. A kosztümös bemutatókat, amelyek mintegy „élő-múzeum” formájában mozgalmas képet adnak a hajdani lovagvilágról, tíz- meg tízezer látogató nézi végig.
Legfőbb látványossága azonban a vár, különösen a XV. századi gótikus stílusú lakótorony. A kápolnában Kinizsi Pál vörösmárvány sírlapja látható, a kápolna alatti boltozatos helyiségében a környékről, főként a pálos kolostorból származó román, gótikus és reneszánsz faragványokat helyeztek el. Egyike leglátványosabb és legépebben maradt várromjainknak.
Belső szerkezete teljesen tisztázott; barbakánja, vízzel telt farkasverme, kaputornya, saroktornyos belső várfala és négyszögű udvara a fa vízmedencével különleges látványt nyújt.
A vár szomszédságában áll a Zichy -kastély, hatalmas parkjával.
A vár közelében egy régi épületben postamúzeum működik, és saját bélyegzővel látja el az ott feladott leveleket, képeslapokat.
A váron kívül még több más, figyelemre méltó műemléki értékű épület található Nagyvázsonyban és környékén. A Szt. István -templom korábbi középkori épülete helyén a Kinizsi Pál által 1481-ben építtetett késő gótikus, hálóboltozatos templom áll, igen szép belsővel és népies, XVIII. Századi barok berendezéssel (oltárok, szószék stb.).
A népművészeti házban( ún. Schumaker-ház),helytörténeti és a községben egykor működő céhek történetét felölelő kiállítás látható.
Egyik szobájában régi népi rézművesműhely berendezését helyezték el.
Ugyancsak Kinizsi által 1483-ban alapított hajdani pálos kolostor és templom egyike volt a legszebb késő gótikus stílusú ilynemű építményeinek. A nagyméretű, finom arányú templom hosszú szentélye ablakaival ás támpillérjeivel ma, romjaiban is fogalmat ad egykori szépségéről.
Legépebb állapotban a négyszögű kolostor keleti része maradt meg, az apáti kápolnával, a sekrestyével és az emeleti feljáróval.
Nagyvázsonyban született Várnai Zseni, a híres költő.
A Kinizsi u. egyik ház falán emléktábla jelzi Csokonai Vitéz Mihály és Édes Gergely költők itteni tartózkodásának idejét.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kirándulás hazánkban

Sokan külföldre járnak kirándulni és nyaralni de Magyarország is tele van szebbnél szebb tájakkal, városokkal, …

Hozzászólás