Kezdőlap / Szabadidő és sport / Néhány szárazföldi extrém sportág

Néhány szárazföldi extrém sportág

A szárazföldi extrém sportágak a lehető legváltozatosabb terepeken zajlanak. Az extrémitás felső határa leggyakrabban az egyéni teljesítőképesség, és a cél, a felmerülő legváratlanabb akadályok és körülmények leküzdése.
A talán legismertebb szárazföldi extrém sportága a sziklamászás. Alapvetően két típusa létezik: a technikai és az ügyességi. Az ügyességi sziklamászás esetében „csupán” kitűnő fizikai kondícióra, jó helyzetfelismerésre és egy bokát kellően masszívan tartó hegymászó cipőre van szükség. A technikai változathoz kötelek és egyéb felszerelések is hozzátartoznak, melyek megvédik a mászókat ha hibáznak és leesnek a szikláról.
A sportág még extrémebb formája a jégfalmászás, ahol jéggel és hóval borított sziklafalra másznak fel a sportolók. Ide már speciális felszerelés nélkül lehetetlen feljutni, ilyen segédeszköz például a mászóvas, ami a cipő talpához erősített fémtüskék elnevezése. A sportág űzéséhez rengeteg gyakorlás, összehangolt csapatmunka szükséges. A csapattagoknak rendelkezniük kell túlélési és elsősegély ismeretekkel. Mivel a hegyekben nagy a hőmérséklet ingadozása, így speciális védő, életmentő felszerelésekre is szükség van. Minden országban létrehoznak egy kategória-rendszert, mellyel osztályozni lehet az egyes erőpróbák veszélyességét
A sziklamászás akár városban is gyakorolható formája a falmászás. A mesterséges sziklafalon elsajátítható a helyes egyensúly, testtartás és mozgás, melyekre a sportolóknak a valódi szikla-, és jégfalakon is nagy szükségük van.
A barlangászás az egész világon elterjedt sportág, és főleg azokon a területeken van számos követője, amelyek régebben víz alatt voltak, és az idők során kialakult mészkőképződményekben tengeri élőlények maradványai találhatóak. Egyes barlangok, mint például a franciaországi Lascaux – barlangok, ősemberek által készített barlangrajzokat is őriznek.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyöngyszövés

Gyöngyfűzés. Kreatív hobbi azoknak, akik szívesen készítenek otthon, saját kézzel ékszereket maguknak, vagy ajándékba. Mire …

Hozzászólás