Kezdőlap / Állatok / Kutya / Németjuhász a sokoldalú munkakutya.

Németjuhász a sokoldalú munkakutya.

A német juhászkutya talán az egyik legismertebb fajta a világon. Jó házőrző, ideális társ, kiváló és sokoldalú munkakutya. A német juhászkutyát eredetileg minden bizonnyal nyájőrző tenyésztették ki. Mára azonban szinte az élet minden területén megtalálható, mivel könnyen és hamar tanítható.Jó tulajdonságainak összekapcsolódása teszi lehetővé, hogy alkalmazzák mint vakvezető-, mentő-, testőr és pásztorkutya. Magyarországon az egyik legnépszerűbb fajta, egy-egy évben átlagosan 6000 német juhászkölyök születik. Éber, élénk értelmes és a végsőkig hűséges a gazdájához., azonban a német juhászkutya úgy nevezett egyemberes” kutya. Ha a családnál nő fel a családtagokat elfogadja, de igazán csak a gazdájára hallgat. Kezdeményezőképessége és munkakedve nagy, akár a jó pásztorkutyáé. Szaglása, hallása egészen rendkívüli, gyakran fejlettebb, mint más kutyáké. Származása: Németország. Végleges kinézetét a 1800-as években érte el. A német juhászkutya kitenyésztője Max von Stephanitz (1864-1936) lovaskapitány volt.
A német juhász erős, közép termetű kutyafajta, a kan marmagassága: 62,5 cm., szuka: 57,5 cm. A leggyakoribb színű a fekete hát, cser barna alapszín fekete nyereggel vagy aranysárgától a szürkéig terjedő rajzolatokkal. Lehet egyszínű is: szürke (ordas), fekete, ez utóbbi nagyon ritka, vagy fehér, ami főleg az Egyesült Államokban és Kanadában gyakori.Testsúlya 34-43 kg között mozoghat.
A német juhászkutya hasonlít legjobban a farkashoz. Fülei hegyes, felállói, feje ék alakú. Enyhén megnyúlt testű, erőteljes, izmos kutya. A fogai nagyok, harapása ollószerű. Szeme sötétbarna színű, kissé ferde. Nyaka izmos lebernyeg nélküli, törzse téglalap alakú, háta egyenes, izmos, ágyéka széles és feszes, fara hosszú, enyhén lejtős, mellkasa mély, hasa mérsékelten felhúzott. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Csánk alá érő farka lelóg. Szőrzete lehet rövid, félhosszú és hosszú.
Napi táplálékigénye: 1700-1800 g/nap. Várható élettartam: 10-15 év.
Tanulékonysága miatt előszeretettel alkalmazzák filmszerepekben is. (Kántor, Rex felügyelő, Rin-tin-tin stb)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Mopsz, aki úgy tud nézni…

MOPSZ csupa nagybetűvel. Édes, aranyos, vidám kis kutya. És úgy tud nézni a gülü szemeivel, …

Hozzászólás